Krustpunktā

Krustpunktā - diplomāte un politiķe, šobrīd Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete

Krustpunktā

Diskusija: No cik gadiem ļaut lietot medību šaujamieroci?

Studijā "Rīgas satiksmes” valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Anrijs Matīss

Matīss: Auditori saredz nepilnības aizdomīgo «Rīgas satiksmes» iepirkumu izpildījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) redzeslokā nonākušos "Rīgas satiksmes" trīs iepirkumus par autobusu, tramvaju un trolejbusi iegādi pašlaik vērtē piesaistītā starptautiska auditorfirma. Pirmais auditoru secinājums ir – iepirkumu procedūras ir atbilstošas, bet atpaliek "izpildījums", to intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina "Rīgas satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss.

Pēc Matīsa teiktā, "Rīgas satiksme" ir piesaistījusi starptautisku auditorfirmu, kam jāvērtē, kā aizdomīgie līgumi transportlīdzekļu iegādei ir slēgti. Informācijas apjoms, kas jāizvērtē, ir milzīgs, teica Matīss, norādot, ka pirmie auditoru secinājumi ir – iepirkumu procedūras ir kārtībā, bet "izpildījums atpaliek".

Lūgts sniegt plašāku informāciju par auditoru līdz šim secināto, "Rīgas satiksmes" pagaidu vadītājs atzīmēja, ka pašlaik neko vairāk vēl nevar pateikt. Auditori strādā vien divas nedēļas, un tik īsā laika posmā šādus iepirkumus nav iespējams izanalizēt. "Izpildījums bieži vien neatbilst procedūrām," viņš teica, norādot, ka konkrēti secinājumi būs februāra sākumā.

Matīss atzina, auditoru ziņojums gaidāms līdz 8. februārim, kad plānota kopēja tikšanās ar "Rīgas satiksmes" kreditoriem.

Šajā sanāksmē kreditorus informēs par "Rīgas satiksmes" saimniecisko darbību, kā arī rīcību ar "Rīgas satiksmes" iepriekš noslēgtajiem līgumiem, kas nonākuši KNAB redzeslokā.

Pēc Matīsa teiktā, "Rīgas satiksmes" kredītsaistības ir ap 250 miljoniem eiro. Naudas aizdevēji neprasa atdot kredītus, taču bankas pievērš uzmanību, kā situācija attīstās, un grib zināt, kā uzņēmums savilks galus. "Rīgas satiksmes" pagaidu vadītājs uzsvēra, ka uzņēmuma finanšu situācija ir stabila.

Uzņēmuma pagaidu vadītājs uzsvēra, ka pēc korupcijas skandāla saistībā ar "Rīgas satiksmes" iepirkumiem uzņēmumā ir mainīta visa iepirkumu komisija, arī procedūras. Uzņēmuma valde vērtē visus iepirkumus, kas pārsniedz 10 000 eiro, teica Matīss.

Viņš atzina arī, ka pašlaik uzņēmums vērtē visu to līgumu izbeigšanas iespējas, kas slēgti ar uzņēmumiem, kas saistīti ar "Rīgas satiksmes" korupcijas lietā apcietinātajām personām.

Jautāts, vai pieļauj iespēju kandidēt uz "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja amatu, Matīss norādīja – "šādu iespēju var tikpat pieļaut, var tikpat nepieļaut".

Vispirms jāapstiprina padome – uz to nedēļas laikā izsludinās atklātu konkursu, un šajā procesā piesaistīta profesionāla personāla atlases kompānija. Uzņēmuma padome vērtēs, kas uzņēmumā paveikts, un sludinās konkursu uz valdi.

KONTEKSTS:

KNAB novembrī sācis kriminālprocesu saistībā ar pašvaldības uzņēmuma "Rīga satiksme" iepirkumiem. KNAB izmeklēšana saistīta ar Polijas un Čehijas uzņēmumu vienošanos ar Rīgas domes un pašvaldības transporta uzņēmuma pārstāvjiem par kukuļu nodošanu un personu piesaistīšanu naudas atmazgāšanai. Lietā figurē trīs iepirkumi un noslēgtie līgumi – par tramvaju, trolejbusu un autobusu piegādi. Saistībā ar šo lietu aizturētas sešas personas Latvijā un vēl divas Polijā.

Mediji ziņoja, ka par katru Rīgai piegādāto trolejbusu, autobusu un tramvaju kukuļos maksāts vidēji 5%-7%. Trīs iepirkumu summa kopā pārsniedz 270 miljonus eiro. Tātad kukuļos varētu būt samaksāti 13 līdz 20 miljoni eiro. Pēc korupcijas skandāla atkāpās visa "Rīgas satiksmes" valde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti