Panorāma

Baltijas ceļa dalībnieki: tauta to izdarītu arī šodien

Panorāma

Merkele: NATO palīdzēs Baltijas valstīm

Jauna iespēja - ASV armijas apgāde Eiropā

Matīss: ASV armijas apgāde Eiropā – jauna iespēja Latvijas ražotājiem un pārvadātājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pirmdien Latvijas satiksmes ministrs Anrijs Matīss tikās ar Amerikas Savienoto Valstu Transporta virspavēlniecības (USTRANCOM) komandieri ģenerāli Paulu J.Selvu, lai pārrunātu pušu sadarbības jautājumus kravu pārvadājumu jomā.  

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss apliecināja Latvijas vēlmi turpināt atbalstīt kravu pārvadājumus uz un no Afganistānas, īpašu uzmanību pievēršot kravu apjoma palielināšanai pārvadājumos no Afganistānas un piedāvājot izmantot speciālus kravu konsolidācijas punktus Latvijas ostās.

Tāpat ministrs piedāvāja iepirkumus ASV armijas, kā arī citu struktūrvienību vajadzībām veikt Latvijā, kas samazinātu piegāžu laiku un izmaksas. Vairāki Latvijas uzņēmumi, piemēram, „Balticovo”, „Dobeles dzirnavnieks” u.c. jau ir sertificējušies atbilstoši ASV prasībām un iepriekš piegādājuši dzeramo ūdeni, sulas, miltus u.c. produktus.

Šobrīd ar Latvijas pārtikas precēm pamatā tiek apgādāts ASV un NATO militārais kontingents Afganistānā. Ņemot vērā šo sadarbību, satiksmes ministrs rosināja ASV partnerus izvērtēt iespējas šādā veidā apgādāt arī Ziemeļrietumeiropas reģionā izvietoto ASV militāro personālu. Latvija ir spējīga kalpot kā efektīvs piegāžu konsolidācijas un distribūcijas centrs, nodrošinot ekonomiski izdevīgus pārvadājums ar autotransportu, gaisa satiksmi un dzelzceļu Eiropā un citos reģionos.

Matīss uzsvēra, ka „iespēja ar pārtikas precēm apgādāt ASV militāro kontingentu arī Eiropā ne tikai veicinātu Latvijas pārtikas ražotāju un pārvadātāju mērķa tirgu diversifikāciju, bet arī vairotu Latvijas ieguldījumu Eiropas drošības infrastruktūras stiprināšanā un stratēģiskajā sadarbībā ar ASV.”

Tāpat Matīss akcentēja lidostas „Rīga” piedāvātās iespējas, kas pēc skrejceļa atjaunošanas un infrastruktūras modernizācijas darbiem spēj uzņemt praktiski jebkura izmēra gaisa kuģus. Tā, piemēram, šī gada 12.jūnijā lidosta „Rīga” apkalpoja pasaulē lielāko lidmašīnu „An-225 Mriya,” kā arī regulāri tiek apkalpotas kravas lidmašīnas „Boeing 747”, kas kursē uz Afganistānu. Vizītes ietvaros ģenerālis Selva apmeklēja arī lidostu „Rīga”, kur tikās ar lidostas vadību, kā arī iepazinās ar kravu termināļa darbību. Ģenerāļa uzmanību saistīja lidostas piedāvājums aptuveni vienas stundas laikā veikt lielo lidmašīnu uzpildi, kas būtiski samazina lidmašīnas dīkstāvi, tādējādi veicinot tās efektīvu izmantošanu.

Ģenerālis godīgi atzinis, ka pa gabalu lietas vienmēr izskatās savādāk, nekā pienākot tām tuvāk. ASV zina par Krievijas helikopteru bāzi Ostrovā un regulāri fiksētajiem Krievijas izlūklidojumiem pie Latvijas robežas un karakuģiem, kas atklāti tuvu teritoriālajiem ūdeņiem. „Viņi monitorē, viņi piekrīt, ka tā ir stabila, bet pasliktinājusies,” saka Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Amerikāņiem Latvija jau sesto gadu ir zināma kā vieta, caur kurieni Ziemeļu apgādes tīklā tiek vestas kravas uz Afganistānu. Tieši šis tīkls varētu būt arī ceļš, pa kuru Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ASV armija oktobrī varētu nogādāt savus tankus un bruņutransportierus uz plānotajām trīs mēnešu mācībām.

Augstā militārpersona Latvijā uzturēsies vēl arī otrdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti