Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Jāni Urbanoviču

Rīta Panorāma

Intervija ar Imantu Parādnieku

Telefonintervija ar Anriju Matīsu

Matīsam ir bažas, vai «airBaltic» vadība neturpina «Sukhoi» iegādes procedūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bijušais satiksmes Anrijs Matīss („Vienotība”) nav pārliecināts, vai nacionālās aviokompānijas „airBaltic” vadība neturpina Krievijā ražoto lidmašīnu „Sukhoi” iegādi.

Šādas bažas viņš izteica ceturtdienas rītā Latvijas TV raidījumā „Rīta Panorāma”.

Rūpes rada fakts, ka pat premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) esot izteikusies, ka viņa nespēj ietekmēt „airBaltic” lēmumus. Turklāt, pēc paša Matīsa rīcībā esošās informācijas, „airBaltic” neesot pārtraukusi „Sukhoi” lidmašīnu iegādes procedūru. Tiesa, oficiāli it kā esot apgalvots pretējais, atzina nesenais satiksmes ministrs.

„Domāju, ka noteikti ir veidi, kā apiet investora līgumā mainīto punktu [par lēmumu nepirkt „Sukhoi” lidmašīnas]. Šobrīd man nav zināms, ka šis iepirkums tiktu pārtraukts,” sacīja Matīss.

Viņš gan atzina, ka aviokompānijai jauni finanšu līdzekļi ir nepieciešami.

Vaicāts,  kā pats ceturtdien kā Saeimas deputāts balsos par to, vai piešķirt finansējumu „airBaltic”, Matīss atteica, ka vēl nezina. „Vēl par to ir ļoti rūpīgi jāpārdomā. Saeimā būs debates. Kompānijai līdzekļi neapšaubāmi ir vajadzīgi,” teica Matīss.

Jau ziņots, ka “airBaltic” vadība iepriekš domāja, ar kura ražotāja lidmašīnām papildināt savu floti reģionālajiem reisiem. Kompānijas vadītājs Martins Gauss vairākkārt uzsvēra, ka šobrīd visekonomiskākā izvēle varētu būt Krievijā ražotās “Sukhoi Superjet 100” lidmašīnas. Krievija, uzsākot šo lidmašīnu ražošanu, lika lielas cerības uz klientiem Rietumos, tomēr tās nav attaisnojušās.

Tieši ar Krievijas ražoto lidmašīnu pārdošanu saistīts potenciālais “airBaltic” finanšu investors, kura piesaisti novembra sākumā valdība akceptēja pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām. Nākamajā dienā premjere nolēma pieprasīt satiksmes ministra Anrija Matīsa (“Vienotība”) demisiju.

Apstiprinātais investors Vācijas pilsonis Ralfs Dīters Montāgs-Girmess aviokompānijā ieguldīs 52 miljonus eiro, bet valsts - 80 miljonus eiro. Montāgs-Girmess jau ilgus gadus ar biznesu nodarbojas Krievijā, un viens no tiem ir saistīts ar Krievijā ražoto lidmašīnu pārdošanu. Intervijā Krievijas žurnālam „Medveģ” 2010.gadā viņš atzina, ka savulaik bijis Vācijas izlūkdienesta darbinieks, tomēr, redzot, ka aukstais karš esot beidzies, nolēmis pievērsties biznesam.

Galīgo lēmumu par investora piesaisti un 80 miljonu valsts līdzekļu ieguldījumu “airBaltic” Saeima pieņems ceturtdien, 3.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti