Maskava draud pasludināt Ukrainas maksātnespēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krievija draud pasludināt Ukrainas maksātnespēju, ja Kijeva noteiktajā laikā neatmaksās trīs miljardu dolāru lielo kredītu. Tas varētu novest pie turpmākas Ukrainas kreditēšanas bloķēšanas. Ukraina no savas puses prasa, lai Maskava piekrīt izvirzītajām parāda restrukturizācijas prasībām. Savukārt prese ziņo, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) varētu pārskatīt savu kredītu piešķiršanas politiku, lai šajā situācijā palīdzētu tieši Ukrainai.

Laikā, kad Ukrainas austrumos joprojām saglabājas trausls pamiers, bet parlamentā notiek balsojumi par Eiropas Savienības bezvīzu režīma ieviešanai nepieciešamajiem likumprojektiem, Ukrainā atkal aktualizējies jautājums par valsts finanšu saistībām. Ukraina joprojām cer, ka nākamajā gadā tai no Starptautiskā Valūtas fonda, ASV, Eiropas Savienības un citiem donoriem izdosies saņemt aptuveni četru miljardu dolāru lielu finansiālo palīdzību. Apmaiņā pret to ir nepieciešams īstenot virkni reformu.

Viena no sarežģītākajām šādām reformām ir valsts parāda restrukturizācija. Ukraina un kreditoru komiteja šī gada augusta beigās panāca vienošanos par daļas Ukrainas valsts parāda restrukturizāciju. Tā paredz pilnīgu 3,8 miljardu dolāru lielā parāda norakstīšanu, kredīta atmaksas termiņu pagarināšanu uz četriem gadiem 11,5 miljardiem dolāru, kā arī parādzīmju likmes fiksēšanu 7,75 procentu līmenī. Taču problēmas joprojām nav izdevies atrisināt ar Krieviju.

2013.gada beigās, vēl pirms Maidana protesta akciju sākuma, tā brīža Ukrainas premjerministra Nikolaja Azarova valdība vienojās ar Krieviju par trīs miljardu dolāru liela aizdevuma saņemšanu. Jau šī gada decembrī būs pienācis šī parāda atmaksas termiņš, taču parādu un konfliktu māktajai Ukrainai šādas naudas atmaksāšana rada nopietnas problēmas. Krievijas puse ir paziņojusi, ka Krievija nav komerckreditors un šis trīs miljardu lielais kredīts ir uzskatāms par suverēno parādu, kuru nav iespējams restrukturizēt.

Tieši tāpēc Krievija uzstāj, lai parāds tiktu atmaksāts noteiktajā laikā un noteiktajā apmērā. Ja tas netiks izdarīts, Krievija ir gatava pasludināt Ukrainas maksātnespēju.

Tas arī nozīmēšot to, ka Krievija varētu censties panākt, lai tiktu bloķēta jebkāda turpmāka Ukrainas kreditēšana caur Starptautisko Valūtas fondu.

Taču Ukraina nav īsti gatava atkāpties. Ja Krievija nepieņems Ukrainas parāda restrukturizācijas noteikumus, Ukraina ieviesīšot moratoriju trīs miljardu dolāru lielā parāda atmaksāšanai. Par to preses konferencē, klāt esot arī ASV finanšu ministram Džeikobam Ljū, paziņojis Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks. Viņš piebildis, ka Krievija principiāli ne tikai nepiekrīt restrukturizācijas noteikumiem, bet pat neiesaistās konstruktīvās sarunās. Jaceņuks arī uzsvēris, ka labākus noteikumus kā citiem kreditoriem Krievija noteikti nesaņems.

Tikmēr jau oktobra beigās izdevums “The Wall Street Journal” informēja, ka Starptautiskais Valūtas fonds tieši Ukrainas dēļ apsverot iespēju mainīt savus kreditēšanas noteikumus. Proti, pašreizējā sistēma liedz fondam piešķirt finansiālu palīdzību valstij, kura ir parādā oficiālajam kreditoram.

Eksperti uzskata, ka SVF vadība varētu apstiprināt izņēmumus tiem gadījumiem, kad kreditētājvalsts pret aizņēmēju īsteno izteikti nedraudzīgu politiku. Un tas pašlaik esot tieši Krievijas un Ukrainas gadījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti