Panorāma

ASV sākušās Kongresa vēlēšanas

Panorāma

Panorāma

Tviterī – haoss un neziņa

Maska haotiskās darbības pēc «Twitter» iegādes vairo neskaidrību par viņa nodomiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Amerikāņu miljardieris Īlons Masks pirms ASV Kongresa vēlēšanām nav centies tēlot politisko neitralitāti, jo viņš atklāti aicinājis vēlētājus balsot par republikāņu partiju. Masks skaidro, ka ASV prezidents pašlaik ir demokrātu pārstāvis Džo Baidens, tādēļ būtu labāk, ja viņu uzraudzītu republikāņu kontrolēts Kongress.

Pirmās desmit dienas, kopš par vizionāru uzskatītais Masks nopirka mikroblogošanas platformu "Twitter", ir bijušas haotiskas.

Eksperti brīdina, ka Maska veiktās izmaiņas var atvieglot dezinformācijas izplatību, tai skaitā ASV vidustermiņa vēlēšanās.

Sestdien tika paziņots, ka lietotājiem būs pieejams maksas verifikācijas process – ikviens par 8 dolāriem mēnesī varēs iegūt zilo ķeksīti – tas iepriekš bija pieejams tikai ietekmīgām personām un organizācijām, kurām tika lūgts pierādīt savu identitāti. Tagad to varēs nopirkt ikviens.

"Īlons Masks ir pretrunīgi izteicies, ka "Twitter" ir pārāk kreiss. Viņš pat ir izteicies politiski par labu republikāņiem. Tāpēc pastāv reāla jautājuma zīme par to, vai "Twitter" var efektīvi saglabāt savu relatīvo neatkarību un neitralitāti," spriež izdevuma "TechCrunch" galvenais redaktors Maiks Bučers.

Masks sevi pieteica kā "runas brīvības absolūtistu", solot, ka ASV eksprezidentam Donaldam Trampam tiks atļauts atgriezties platformā.

Šīs solītās izmaiņas ar prieku uztvēruši arī citi. Amatpersonas un žurnālisti, kas saistīti ar Ķīnu un Krieviju, un pat daži džihādisti, jau mudinājuši Masku atcelt viņiem noteiktos ierobežojumus "Twitter" izmantošanai.

Starp viņiem ir arī Krievijas propagandas kanāli "Russia Today", "Sputnik" un citi, kas vēlas publicēt daudz "brīvākas" ziņas, tostarp par karu Ukrainā.

"Twitter" īpašnieks Īlons Masks
"Twitter" īpašnieks Īlons Masks

Pagaidām gan Masks nav licis saprast, ka "Twitter" varētu mainīt savu politiku attiecībā uz naida saturu platformā. Taču vispārējā pārņemšanas haosā spekulācijas par izmaiņām sit augstu vilni.

Savukārt tie, kuri atļāvušies jokot par Masku, uzdodoties par viņu, jau ieraudzījuši citu "runas brīvības absolūtista" seju. Viņu "Twitter" profili tika slēgti bez brīdinājuma.

Tāpēc daži lietotāji jau meklē alternatīvas platformas, un viens no lielākajiem ieguvējiem šajā reizē ir bijis sociālais tīkls "Mastodon", kam pagājušajā nedēļā par trešdaļu pieaudzis lietotāju skaits.

KONTEKSTS:

Pasaules bagātākais cilvēks, ASV miljardieris Īlons Masks oktobra nogalē pabeidza sociālā tīkla "Twitter" iegādes darījumu un pārņēma kontroli pār šo uzņēmumu. Viņš jau atlaidis vairākus vadošos "Twitter" darbiniekus.

Masks par sociālā tīkla iegādi samaksājis 44 miljardus ASV dolāru.

Uzņēmējs apgalvo, ka nopircis "Twitter", lai sekmētu veselīgas debates par plašu ideju loku un stātos pretī tendencei, kad sociālie mediji sašķeļas partejiskos "atbalss kambaros".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti