Panorāma

LPV vēlēšanās startēs ar bijušajiem un esošajiem politiķiem

Panorāma

Panorāma

Mārupes novadā siltumtarifa rekords – 320 eiro par MWh

Mārupes novadā gaidāms Latvijā augstākais siltuma tarifs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz šim augstākais siltuma tarifs Latvijā gaidāms Mārupes novada iedzīvotājiem. Pašvaldības siltumuzņēmuma "Mārupes komunālie pakalpojumi" iesniegtais projekts regulatoram paredz cenu celt līdz 320 eiro par megavatstundu. Uzņēmuma vadība to skaidroja ar augsto dabasgāzes cenu. Plānots, ka šāds tarifs būs spēkā no 1. septembra.

320 eiro par megavatstundu ar pamatīgu atrāvienu ir augstākais siltuma tarifs, kāds līdz šim iesniegts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK). Visticamāk, par šādu cenu mājokļus nāksies sildīt uzņēmuma "Mārupes komunālie pakalpojumi" klientiem Mārupes, Tīraines un Skultes ciemos Mārupes novadā.

Cena ir divarpus reizes augstāka, nekā ciemu iedzīvotāji maksā šobrīd.

Uzņēmuma vadītāja stāstīja, ka vienīgais tarifa pieauguma iemesls ir strauji pieaugusī dabasgāzes cena. Pirmajā iepirkumā neviens komersants dabasgāzi piegādāt nepieteicās, savukārt otrajā mēģinājumā atsaucies Igaunijas uzņēmums "Enefit", ar kuru noslēgts līgums uz četriem mēnešiem par fiksētu cenu.

"Mēs esam patiesībā priecīgi par to, ka mums vispār ir šis viens piedāvājums, jo arī šīs gāzes rezerves, kā mēs visi zinām, ir tādas diskutablas. Nav [piegāžu] garantijas. Pašreiz mums vismaz juridiski ir garantija, ka viņi garantē piegādāt šo gāzes apjomu vismaz līdz decembrim," stāstīja “Mārupes komunālie pakalpojumi” valdes locekle Dace Šveide.

Siltuma tarifa pamatotību šobrīd vērtē regulators.

Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas vadītājs Valdis Vītoliņš uzskata, ka līdzīgi tarifu pieaugumi var notikt arī citviet.

"Galvenais ir tas, vai šādā apdzīvotā vietā siltumapgāde tiek nodrošināta tikai ar dabasgāzi, vai tur ir arī biomasa vai tikai biomasa. Cena tikai ar dabasgāzi būs visaugstākā," norādīja Vītoliņš.

"Mūsu gadījumā tas ir vienīgais avots, un mums arī nav tehnisku iespēju, lai mēs ātri pārietu uz kaut ko citu gan tīri vietas ziņā, jo katlu mājas atrodas ļoti tuvu pie daudzdzīvokļu mājām. Tā kā šis alternatīvais resurss... Mums ir apgrūtinoši. Nav šo teritoriju," atzina Šveide.

"Mārupes komunālie pakalpojumi" siltumu nodrošina 32 daudzdzīvokļu mājām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti