Dienas ziņas

Atklātas Latgales kongresam veltītas uguns skulptūras

Dienas ziņas

Braitonas mūzikas konference

Mārupes uzņēmumos trūkst darbinieku

Mārupē trūkst darbinieku; uzņēmēji rīko darba biržu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lauku novados visbiežāk lielākā problēma ir darba vietu trūkums, bet Mārupes uzņēmējiem lielākās galvassāpes rada darbinieku trūkums. Bezdarba līmenis novadā jau gadiem ir zem 3%, un daudzi mārupieši, izmantojot ģeogrāfiskās priekšrocības, strādā galvaspilsētā. 

Lai ieinteresētu iedzīvotājus ne tikai dzīvot, bet arī strādāt Mārupē, novada uzņēmēju biedrība jau otro reizi organizēja darba biržu.      

Uzņēmējdarbības vide Mārupes novadā ir mainīga. “Lursoft” statistikas dati leicina, ka gadā komercreģistrā iereģistrē aptuveni 200 uzņēmumus, bet likvidēti vien daži desmiti.

Biedrības ''Mārupes uzņēmēji'' valdes priekšsēdētāja Evita Sondore stāsta, ka “uzņēmēju skaits palielinās, un Mārupe ir tā vieta, kur procentuāli ik gadu ir vislielākais uzņēmumu skaita pieaugums”.

Pašreiz Mārupē darbojas gandrīz tūkstoš uzņēmumu, bet problēmas rada darba roku trūkums, jo vakanču skaits  jau pārsniedz bezdarbnieku skaitu.

Vairāk nekā 100 brīvu darbavietu ir arī aviokompānijā “airBaltic”.

“airBaltic” personāldaļas pārstāve Undīne Ābele stāsta, ka uzņēmumā ir daudz vakanču, bet darba biržā uzsvars likts uz jaunākā stjuarta amatu, “kas mums ir, ja tā varētu teikt, mūžīgā vakance, jo stjuarti mums ir vajadzīgi vienmēr, visa gada garumā, un arī šobrīd mums ir vismaz 20 vakances uz stjuarta amata vietu”.

Uzņēmēji uzskata, ka pašreizējā situācijā lielā mērā vainojams galvaspilsētas tuvums, neatbilstoša kvalifikācija, kā arī nevēlēšanās strādāt.

SIA ''Puse Plus'' tirdzniecības vadītājs Edgars Petrovskis stāsta, ka uzņēmējiem, iespējams, “ir grūti noturēt algu līmeni tā, lai cilvēks būtu motivēts, gan arī cilvēki, īpaši jaunieši, manuprāt, negrib uzsākt savu karjeru no zemākā pakāpiena”.

Mārupes uzņēmēju biedrības organizētajā darba biržā jauniešu bija ļoti daudz. Uzrunātie skolēni lielākoties meklē iespēju strādāt vasarā, bet nākotnes profesiju vēl nav izvēlējušies.

Tikmēr starp vairāk nekā četrsimt vakancēm aizvien vairāk jauno profesiju, kas rodas līdz ar inovatīvu uzņēmējdarbību.

 “Tādēļ ir stipri jāpadomā, ko mēs mācām skolā. No kuras klases mēs sākam jauniešus ievirzīt, parādīt, kādas ir profesijas, ka nav tikai pārdevējas,” norāda Evita Sondore.

Uzņēmēju rīkotā darba birža, kuras moto ''Dzīvo Mārupē, strādā Mārupē'', notika jau otro reizi, un šāda prakse noteikti tikšot arī turpināta. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti