Martā iespējama virzība «krabju kuģa» strīdā starp Norvēģiju un Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iespējams, marta sākumā varētu būt virzība jautājumā par pirms gada Norvēģijā arestētā Latvijas zvejas kuģa "Senators" likteni, tā Latvijas Radio apstiprināja ES Krabju zvejas asociācijas prezidents Didzis Šmits.

Didzis Šmits par gaidāmajiem notikumiem arestētā krabju zvejas kuģa lietā
00:00 / 00:41
Lejuplādēt
Latvijas kuģi Svalbāras ūdeņos apcietināja Norvēģijas varasiestādes, pārmetot nelikumīgu zveju, savukārt Latvija uzstāj, ka zvejots saskaņā ar starptautisku vienošanos.

Didzis Šmits norādīja, ka patlaban Latvija gaida oficiālus Eiropas komisijas lēmumus, lai lemtu par tālāko rīcību. 

"Latvija ne tikai diplomātiskās sarunās, bet arī rakstveidā ir vērsusies pie [Eiropas] Komisijas, prasot spert noteiktus soļus. Komisijai ir noteikts laiks, kurā jāatbild Latvijai par savu tālāko rīcību," norādīja Šmits, sakot, ka atbildei jānāk marta sākumā vai ātrāk.

"Ir dažādi scenāriji, kā šajā vietā virzīties tālāk. Ir nepieciešams sagaidīt Komisijas atbildi. Mēs tiecamies uz to, lai mēs zvejotu, un mums ir absolūta pārliecība, ka mūsu pozīcija ir pareiza un arī uzvarēs. 

Tas, ko es skaidri zinu, ir ka norvēģi, lai ko arī viņi publiski neteiktu, paši ļoti šaubās par savu pozīciju. Viņi zina, ka viņi tur ir vieni pret pasauli.

Tā kā mēs zvejosim, lai arī, teiksim, tas būs kaut kādā veidā jākompensē, bet par to pašlaik es negribētu garāk runāt. Bet tas, ka mēs cīnīsimies, tas ir skaidrs," viņš saka.

Kuģa apkalpe tika drīz vien pēc aresta atbrīvota un palaista mājās, bet uz kuģa joprojām uzturas pāris apkalpes cilvēku, kas to pieskata.

Kā ziņots, kuģis "Senator" tika arestēts pie Norvēģijas krastiem pagājušā gada janvārī. Paši zvejnieki vēl pagājušgad lēsa, ka kuģu dīkstāve viņiem radījusi vairāk nekā 100 miljonu eiro zaudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti