Malaizija sūdzēsies PTO par ES plāniem izbeigt palmu eļļas biodegvielas izmantošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Malaizija paziņojusi, ka iesniegs prasību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) par Eiropas Savienības (ES) plāniem beigt izmantot  biodegvielu, kuras pamatā ir palmu eļļa.

Āzijas dienvidaustrumos esošā valsts, kas ir otrā lielākā palmu eļļas ražotāja pasaulē, Eiropas Savienības ierobežojumus uzskata par diskriminējošiem.  

Eiropas Komisija pagājušajā gadā secināja, ka eļļas palmu audzēšana izraisa pārmērīgu mežu izciršanu, jo tā nepieciešama, lai ierīkotu palmu plantācijas. Tādēļ tika nolemts no 2023. līdz 2030. gadam pakāpeniski pārtraukt tās izmantošanu kā transporta degvielu.

Malaizija sūdzēsies PTO par ES plāniem izbeigt palmu eļļas biodegvielas izmantošanu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Malaizija palmu eļļas ražošanas apjoma ziņā atpaliek vien no Indonēzijas, tieši tādēļ Eiropas Savienības plāni smagi skartu šīs valsts ekonomiku.

Rūpniecības nozari pārraugošais ministrs Mohameds Khairudins Amans Razali norāda, ka Eiropas Savienības plānotie ierobežojumi ir diskriminējoši un apdraudētu iztiku trīs miljoniem cilvēku.

Viņš norādīja, ka valsts izaicinās Eiropas Savienību ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas strīdu izšķiršanas mehānisma palīdzību.

Arī Indonēzija pērn decembrī iesniedza organizācijā līdzīgu lietu, uzsverot, ka bloka plānotie ierobežojumi ir negodīgi. Sagaidāms, ka Malaizija šajā lietā kļūs par trešo iesaistīto pusi. Palmu eļļa ir pasaulē visizplatītākā augu eļļa un galvenā sastāvdaļa plašā produktu klāstā, sākot no pārtikas un beidzot ar kosmētiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti