Dienas ziņas

Noraida ideju OIK aizstāt ar "zaļajiem sertifikātiem"

Dienas ziņas

Atbalstīs darba devējus, kas nodarbina seniorus

Senākajai kuģubūvētavai Baltijā – maksātnespēja

Maksātnespējīgā «Tosmares kuģubūvētava» plānojot atlaist darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viens no vecākajiem Liepājas uzņēmumiem –  “Tosmares kuģubūvētava”, kas nodarbina vairāk nekā 160 darbinieku, joprojām nav izmaksājis algas un nespēj nokārtot parādsaistības ne ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), ne ar sadarbības partneriem. Par maksātnespējīgu atzītais uzņēmums plāno atlaist darbiniekus.

Pieprasītais tiesiskās aizsardzības plāns uzņēmumam ir noraidīts, un Talsu Kurzemes rajona tiesa pasludinājusi uzņēmuma maksātnespēju. Daļa strādnieku jau iepriekš ir pametuši kuģubūvētavu, bet daļa vērsušies tiesā ar cerību atgūt neizmaksāto atalgojumu.       

AS “Tosmares kuģubūvētava” kopējais parāds saistītajiem uzņēmumiem ir 90 000 eiro, bet pēc VID datiem šogad 7. jūlijā nodokļu parāds sasniedzis jau vairāk nekā 398 000 eiro.

Kompānijai jau iepriekš ir bijuši trīs pieprasījumi tiesā par maksātnespējas ierosināšanu, tomēr līdz šim bija izdevies vienoties ar kreditoriem par parādu apmaksu pēc apstiprināta grafika.

Bet ceturtajā reizē tiesa lēmusi par labu prasītājam SIA “Smare,” un šim uzņēmumam kompānija parādā vairāk nekā 21 000 eiro.

"TV Kurzemei" izdevās sazināties ar uzņēmuma vadību, tomēr televīzijai nekādus komentārus tā nesniedza.

“Es tikko atbraucu, biju prom, tāpēc es nezinu, kas tur ir, preses relīzes man arī nav,” paziņoja AS “Tosmares kuģubūvētava” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Vaļums.

Uzņēmuma darbiniekiem joprojām nav izmaksātas algas, un jūnija beigās viņi ar attiecīgu prasību vērsušies tiesā. Saskaņā ar likumu maksātnespējas gadījumā darbinieki var pieprasīt trīs neizmaksātās un vienu atvaļinājuma algu, kas kopumā vienam strādniekam šajā uzņēmumā ir aptuveni 2200 eiro pirms nodokļu nomaksas.   

“Strādniekiem no marta mēneša nesamaksāja. Inženiertehniskajiem darbiniekiem no februāra, par janvāri samaksāja, par februāri – nē,” pastāstīja AS “Tosmares kuģubūvētava” darbinieks Valērijs Kuzņicovs.

Šajā lietā kā maksātnespējas administrators ir iecelts Ivars Meļķis, kurš telefonsarunā norādīja, ka tiesiskās aizsardzības plāns kompānijai ir noraidīts, jo tas iesniegts novēloti. Šobrīd galvenais uzdevums ir izvērtēt finansiālo stāvokli uzņēmumam un samazināt izmaksas, ko plānots panākt, atlaižot daļu darbinieku.

“Skatoties, kādi būs tuvākie pasūtījumi un kādi nepieciešamie speciālisti šiem pasūtījumiem būs nepieciešami, tie primāri paliks, un attiecīgi pasūtījumus, kurus es neredzu, kuru darbs tuvākajā laikā nebūs nepieciešams, tuvākajā laikā tie tiks atlaisti, bet tas neizslēdz iespēju, ka viņi kaut kādā laikā tiek paņemti atpakaļ,”  pastāstīja Meļķis.

Pēc Nodarbinātības vallsts aģentūras rīcībā esošajiem datiem, “Tosmares kuģubūvētavā” strādā aptuveni 160 cilvēku. Nodarbinātības valsts aģentūra līdz šim nav saņēmusi no minētā uzņēmuma pieteikumu par darbinieku masveida atlaišanu un nav izdevies sazināties ar tā vadību.

“Uz telefona numuriem neatbild neviens, kādus mums ir iespējams atrast, un līdz ar to komentēt mēs šai brīdī, kas tur notiek un ko viņi plāno darīt, nevaram,” sacīja Nodarbinātības aģentūras Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

Šobrīd Nodarbinātības valsts aģentūra Liepājā piedāvā nepilnas 700 vakances, no kurām aptuveni 100 ir saistītas ar metālapstrādi un kuģubūvi, kas ir pietuvinātas profesijas konkrētajam uzņēmumam.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti