Panorāma

Latvijas ciemi – tukši

Panorāma

Par svinamajām dienām lems nākamā Saeima

Par maksātnespējas procesu nesamērīgajām izmaksām

Maksātnespējas procesu problēmām risinājumi kavējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Deputāti lūgs Ministru kabinetu iesaistīties maksātnespējas jomas sakārtošanā. Parlamenta Publisko izdevumu un revīzijas komisijā pieņemts šāds lēmums, jo no Tieslietu ministrijas, Maksātnespējas administrācijas un citām iesaistītajām institūcijām nav saņemti gaidītie priekšlikumi jautājumu risināšanai.

Kā galvenā problēma tiek izcelta maksātnespējas procesu nesamērīgās izmaksas iepretim zemajai procesu efektivitātei.

Atlīdzību banku likvidatoriem un maksātnespējas administratoriem Saeima mazināja. Tomēr uzņēmumu administratoru jautājums bija palicis otrajā plānā.

Saeimas deputāti atbildīgajām institūcijām bija pieprasījuši analīzi un jautājuma risinājumus. Taču otrdien, 5.jūnijā, komisijas sēdē, kad bija plānots tos vērtēt, tādi netika saņemti.

Komisija saņēma vien Tieslietu ministrijas vēstuli, kuru deputāti noraksturoja kā atrakstīšanos.

“Šī vēstule ir formalitātes augstākais lidojums, kas nedod jebkādu atbildi un skaidrojumu. Un nedod pat mēģinājumu, ka jūs esat kaut ko mēģinājuši izvērtēt,” pauda Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (Zaļo un Zemnieku savienība).

Tieslietu ministrijas pārstāve gan norādīja, ka tieši maksātnespējas administrācija un  ministrija ir tās, kas sākotnēji norādījušas uz šo problēmu. Turklāt augstāka riska maksātnespējas procesos jau šobrīd notiekot biežākas pārbaudes.

Uz to, ka Maksātnespējas administrācija daudz ko uz labu mainījusi, norādīja arī Ārvalstu investoru padome un komercbankas, kas nereti cieš no negodīgiem maksātnespējas procesiem. Tomēr izmaksu problēmu arī to pārstāvji uzsvēra kā aktuālu. 

Komercbanku asociācijas pārstāvis norādīja, ka administratoru atlīdzība, ko veido procenti no uzņēmumu realizētajiem aktīviem, vērtējama kā samērīga. Taču izmaksas veido arī citi, nereti līdz galam neatšifrēti izdevumi. Un šī lieta būtu jāpadara caurspīdīgāka.

“Labākās zāles pret tarakāniem ir gaisma. Procesā jābūt skaidrībai, atklātībai un publicitātei,” sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas padomnieks Kazimirs Šļakota.

Lai paātrinātu risinājumu meklēšanu, komisijas deputāti vienbalsīgi nolēma vērsīsies ar vēstuli pie premjera Māra Kučinska (ZZS).

“Mēs runājam pa kaktiem, mēs runājam saietos, visi šausminās, ķer pie galvas, bet, kad sanākam kopā, tad saka, nē nu ziniet, viss tā kā kārtībā, viņi ir cietēji, kam šādi vajadzētu saņemt,” par maksātnespējas administratoru atlīdzību jautājumu stāstīja Bērziņš.

“Tāpēc tas jautājums, un tāpēc mēs vēršamies ar šādu vēstuli pie premjera kunga,” sacīja Bērziņš.  

“Tas, kam man jāpiekrīt, ka mēs neiesniedzām priekšlikums likuma grozījumiem, un tas iemesls ir tāds, ka nav pabeigta vēl analīze, kādēļ šis maksātnespējas procesu izmaksas ir nepamatotas un tik augtas,” skaidroja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina.

Tieslietu ministrijā norāda, ka tikai tad, kad šiem iemesli būs līdz galam skaidri, arī varēs runāt par risinājumiem. Analīze  tiekot veikta, kā arī tiek gaidīti Starptautiskā Valūtas fonda secinājumi par maksātnespējas jomu Latvijā.

KONTEKSTS:

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) jau iepriekš pauda, ka maksātnespējas administratoru saņemto līdzekļu īpatsvaram pret maksātnespējas procesos atgūto līdzekļu apjomu jābūt mazākam. Administratoru izdevumi nav tikai administratoru atlīdzība, bet arī procesa nodrošināšanai nepieciešamie līdzekļi, bet, ministra ieskatā, to īpatsvaram jābūt mazākam.

Maksātnespējas administrācijas informācija liecina, ka izmaksās tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa nodrošināšanai ietilpst administratora atlīdzība un maksātnespējas procesa izdevumi, kas rodas, lai varētu nodrošināt tiesiskās aizsardzības procesa un maksātnespējas procesa likumīgu un efektīvu norisi.

Juridiskās personas maksātnespējas procesā izdevumus apstiprina tiesa (izdevumus, kas radušies līdz tiesas spiedumam maksātnespējas procesa lietā) un kreditoru sapulce.

Tiesiskās aizsardzības procesā un fiziskās personas maksātnespējas procesā administratoram pienākas atlīdzība pēc Maksātnespējas likumā noteiktās fiksētās takses.  Juridiskās personas maksātnespējas procesā par administratora atlīdzības apmēru administrators rakstveidā vienojas ar kreditoru sapulci. Gadījumos, ja šāda vienošanās netiek panākta, administrators saņem atlīdzību pēc Maksātnespējas likumā noteiktās takses, tas ir, proporcionālās atlīdzības takses un fiksētās takses. Aprēķinot administratora atlīdzību pēc proporcionālās takses, aprēķināto proporcionālo atlīdzību samazina par summu, kas aprēķināta pēc fiksētās takses.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti