Maksājuma iemesla norādīšana palīdz bankām izsekot pārskaitījumus; neveiksmīgi joki var tos aizkavēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai izvairītos no tā, ka ar banku starpniecību iedzīvotāji finansē terorismu vai dara citas nelikumības, bankas liek norādīt maksājuma uzdevumu, kas atvieglo maksājuma izsekošanu. Nereti cilvēki maksājumu uzdevumos norāda neloģiskus burtu un ciparu virknējumus vai, neveiksmīgi jokot, min terorismu vai narkotikas. Latvijas Radio uzrunātajās bankās skaidro – šādi joki var apstādināt maksājumu, kā arī pievērst likumsargu uzmanību.

Neprecīzi vai maldinoši maksājuma uzdevumi var likt pārskaitījumam nenotikt
00:00 / 02:43
Lejuplādēt

Neatbilstoši maksājuma uzdevumi, kuru dēļ nākas apturēt maksājumus, bankām ir ikdiena. Tā Latvijas Radio atklāja “Luminor” privātpersonu apkalpošanas vadītājs Latvijā Normunds Rudzītis. Bieži maksājumu aizturēšanas iemesls - to uzdevumos norādīti atslēgvārdi, piemēram, personas, kuras ir iekļautas starptautisko sankciju sarakstā.

Kopumā “Luminor” neatbilstošu maksājuma uzdevumu dēļ aiztur ap 1% no visiem maksājumiem.

Tie var netikt apstiprināti arī tad, ja to uzdevumos ir rakstīts kas absolūti neloģisks. “Šī nav savstarpējā čata saziņa, kur divi klienti sarakstās par laika apstākļiem, bet tā ir ļoti nozīmīga informācija. Tas ir avots mums kā bankai saprast šo mērķi un ar mērķi saistītās personas. Pamatojums par zaptes burku ir viens.

Bet tiklīdz sākas ķeburi vai kādi atslēgas vārdi, kas mums dod signālus, ka ir neskaidrs mērķis, tad, diemžēl mēs būsim spiesti apturēt šo maksājumu līdz detaļu noskaidrošanai,” norādīja Rudzītis.

“Swedbank” preses pārstāvis Jānis Krops pauda – banka nepublisko informāciju par to, cik daudz maksājumu tiek aizturēts. Vienlaikus viņš apliecināja, ka “Swedbank” seko līdzi maksājumu uzdevumos norādītajam. Un tas, ka, ierakstot kādas aizliegtas frāzes maksājuma uzdevumā, tas nav apturēts, nebūt nenozīmē, ka banka to ir palaidusi garām.

“Var būt tā, ka aptur maksājumu pirms maksājuma izpildes. Var būt tā, ka maksājums tiek izpildīts, bet to novēro vēl pēc tam atliktajā novērošanas veidā. Bet jebkurā gadījumā maksājums tiek pārbaudīts agrāk vai vēlāk. Ir arī kuriozie piemēri, kad cilvēks pārskaita naudu pērkot biļetes uz grupas “Guns N' Roses” koncertu, un maksājums aizķeras, jo sistēma atpazīst vārdu “guns”, kas ir “ieroči” [angliski], un tad ir jāpārbauda, vai maksājums nav par ieročiem. Protams, pārbaudot saprotams, ka “Guns N' Roses” ir rokgrupa, un šāds maksājums tiek atļauts,” pastāstīja Krops.

“Swedbank” pārstāvis arī skaidroja, ka atsevišķos gadījumos banka sūta vēstules klientiem ar lūgumu turpmāk apdomīgāk izvēlēties maksājumu mērķi. Informāciju banka var nodot arī kārtībsargiem.

Arī “SEB bankas” privātpersonu segmenta komunikācijas vadītāja Elīna Neimane Latvijas Radio apstiprināja – banka saskaras ar šādiem maksājumu uzdevumiem un nepieciešamības gadījumā tos bloķē. “Pārsvarā visi maksājumi, kas tiek aizturēti, ir saistīti ar vārdiem, kas ietver terorisma finansēšanu, dažādu teroristisku organizāciju nosaukumus vai tirgošanos ar ieročiem, narkotikām vai tamlīdzīgi. Tie ir gadījumi, kad rodas aizdomas par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai šāda rakstura darbībām,” sacīja Neimane.

Visi uzrunātie banku pārstāvji Latvijas Radio atgādināja –

lai nerastos problēmas, maksājuma mērķim ir jābūt vienkārši saprotamam ar konkrētu norādi par maksājuma iemeslu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti