Dienas notikumu apskats

LR jaunā valdes locekle programmu attīstības jautājumos Sanita Dika-Bokmeldere

Dienas notikumu apskats

Beļģijas valdībai draud krišana Sudānas migrantu skandāla dēļ

Makrons ar vizīti Ķīnā centīsies uzlabot tās sadarbību ar Eiropas Savienību

Makrons: Ķīnas «hegemonija» Zīda ceļā netiks paciesta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropai ir aktīvāk jāiesaistās Zīda ceļa infrastruktūras attīstīšanā, vienlaikus brīdinot, ka “hegemonija” no Ķīnas puses netiks respektēta, pirmajā vizītes dienā Ķīnā pavēstīja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Viņš pauda, ka ieguvumiem no tirdzniecības ceļa izveides ir jābūt vienlīdzīgi sadalītiem starp projektā iesaistītajiem. Tāpat Francijas prezidents pievērsa uzmanību klimata izmaiņām, norādot, cik Ķīna ir svarīgs sabiedrotais pēc Savienoto Valstu izstāšanās.

Pirmo vizītes dienu Makrons uzsāka senās Ķīnās galvaspilsēta Sjiaņā. Tā izsenis zināma kā senā zīda ceļu sākuma punkts. Tomēr Makrons preses konferencē uzsvēra, ka „zīda ceļi nepieder tikai ķīniešiem, bet tie ir dalīti arī ar pārējiem”.

Francijas līderis uzsvēra, ka Ķīna nedrīkst izmantot potenciālo jauno „Zīda ceļa” projektu, lai nostiprināt savu ietekmi pār tiem, kas to izmantos.

Bažas, ka Ķīna ar „Zīda ceļa” projektu palīdzību cenšas vēl vairāk nostiprināt savu varu pasaulē, nav slēpuši Rietumi. To aizdomas nav spējušas mazināt arī  Pekinas apņemšanās projektā ieguldīt ap 103 miljardiem eiro.

Vienlaikus Makrons cer, ka vizīte Ķīnā tomēr ļaus pavirzīt uz priekšu tās attiecības ar Eiropas Savienību (ES). Abu pušu līdzšinējo sadarbību ietekmē dažādi ierobežojumi, kurus Pekina ir noteikusi ārvalstu investīcijām un tirdzniecībai. To pašu var teikt arī par Briseles ieviestajiem antidempinga likumiem, lai ierobežotu lētas produkcijas ienākšanu bloka valstīs.

Līdz ar to Makrons aicina Briselei nebūt „naivai” un izvērtēt stratēģiski svarīgākās nozares, kurās attīstīt tirdzniecības sadarbību.

Īpašu vērību Makrons pievērsa arī klimata izmaiņām.

Viņš norādīja, ka pēc Savienoto Valstu izstāšanās no Parīzes klimata nolīguma ir svarīgi, ka Ķīna, kura ir viena no lielākajām gaisa piesārņotājām pasaulē, nav atkāpusies no saviem solījumiem.

Otrdien ar konkrētu priekšlikumu Makrons nāks klajā Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam.

„Kurš to būtu domājis, ka Ķīna pēc gadiem būs ietekmīgs politisks spēlētājs! Jūsu spējas pielāgoties ir acīmredzamas. Tāpēc tuvākajā laikā plānoju piedāvāt jaunu sākumu Francijas un Ķīnas attiecībās, lai kopīgi ar prezidentu Sji pāratjaunotu cīņu pret klimata izmaiņām. Ciest sakāvi nedrīkstam, lai varētu glābt mūsu planētu,” pauda Makrons.

Tomēr Francijas prezidents, kurš ieradies Ķīnā ar 60 cilvēku lielu uzņēmēju delegāciju, neslēpa, ka vēlas iegūt arī lielāku piekļuvi Ķīnas tirgum saviem uzņēmumiem. Makrons arī paziņoja, ka Francijas, Eiropas un Ķīnas nākotnes vārdā ir gatavs doties uz Ķīnu reizi gadā.

Modernais jeb jaunais „Zīda ceļa” projekts paredz izveidot tirdzniecības ceļus cauri Ķīnai gan pa sauszemi, gan jūru. Šo tirdzniecības ceļu tīkls iestieptos Dienvidaustrumāzijā, Pakistānā, Centrālāzijā, Tuvajos Austrumos, Eiropā un Āfrikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti