Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Lauru Karnīti

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Jaunieši pārsteidz ar biznesa idejām

Mākoņa lampas un ekoloģiski mūzikas instrumenti - jaunieši pārsteidz ar biznesa idejām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzņēmējdarbības pamatus iespējams apgūt jau skolas laikā. Tieši jauniešiem mēdz būt ļoti radošas un patiesībā arī dzīvotspējīgas biznesa idejas. Latvijā jau daudzus gadus Biznesa izglītības biedrība „Junior Achievement” veido skolēnu mācību uzņēmumus.

Biznesa izglītības biedrības „Junior Achievement Latvija” mērķis ir attīstīt skolēnos uzņēmēju spējas, un vislabāk to var paveikt, nevis lasot grāmatās, bet gūstot praktisku pieredzi. 2016.gadā izveidoti 870 jauni skolēnu mācību uzņēmi, 2017.gadā organizācija cer, ka skaits būs jau pāri tūkstotim. Programma ilgst deviņus mēnešus.

„Starta pozīcija ir oktobrī, un pirmais izgājiens gadatirgū ir jau decembrī,” uzsver “Junior Achievement Latvija” valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns

Tie ir īsti, reālā dzīvē strādājoši uzņēmumi – ar saviem nosaukumiem, naudas plūsmu, grāmatvedību, pircējiem, peļņu un zaudējumiem.

Paula un Mārtiņš sākuši ražot lampas, kas atgādina mākoni.

„Šis ir dizaina objekts, kas ir LED lampa mākoņa veidolā, kuram ir maināmas krāsas – 16 krāsas un četru krāsu maināmie režīmi,” stāsta Mārtiņš.

Jaunie uzņēmēji uzskata, ka skolēnu mācību uzņēmumu izveide ir lieliska pieredze, kas noderēs turpmākajā dzīvē.

„Tā ir unikāla iespēja saprast, kas ir uzņēmums un kā to veidot. Man tas ir jau trešais skolēnu mācību uzņēmums. „Ucloud” ir starptautiska kompānija, mēs piedalāmies starptautiskā projektā, esam vadošā valsts, un mūsu padotie ir gan zviedri, gan somi, gan igauņi. Mums ir četras franšīzes,” klāsta Paula.

Cita jauno uzņēmēju komanda sākuši ražot  kahonus – mūzikas instrumentus. Tie ir ekoloģiski mūzikas instrumenti no finiera.

„Veidojam uz pasūtījumu dažādām vecuma grupām, dažādus dizainus, liekam klāt dažādas atsperītes, zvaniņus dažādām skaņām,” par savu produktu stāsta Anna Marija.

Emīls uzsver, ka ražošana ir diezgan viegla, -  viņi nopērk finiera materiālus, tad tos aizved uz skolu, kur ir visi instrumenti un kur viss tiek salikts kopā.

Dagnija ar savu radošo komandu veido ļoti praktiskas lietas - atkritumu kastes maisiņus automašīnas salonam. Tie ir ražoti no necaurlaidīga materiāla – vaska drāniņas.

„Tur droši var mest banānu mizas un papīrīšus. Ir viegli tīrāms, jo audumu var izvērst uz āru un izslaucīt ar slapju lupatiņu,” skaidro jaunā uzņēmēja Dagnija.

Savukārt Undīne, Renārs un viņu komanda pievērsušies pakalpojuma biznesam.

„Mēs piedāvājam ekoloģisku augu valsts produktu piegādi pie jūsu mājām no latviešu zemniekiem visā Latvijā. Mēs piedāvājam nedēļas kasti un mēneša kasti. Cilvēkam nav jātērē savs laiks, lai dabūtu visus šos produktus. Daudzos lielveikalos pārdod ar visādiem pesticīdiem. Var just atšķirību. Tas ir ļoti vienkārši – jūs aizpildiet anketu un jums pie mājām ir kaste ar veselīgu ekoloģiski tīru pārtiku,” stāsta Undīne un Renārs. Pārtika tiek piegādāta ar kurjeru, un kastē ir ievietoti ne vien produkti, bet arī ēdienu receptes.

Rredzams - jauniešu idejas ir ļoti oriģinālas un spējīgas darboties reālajā dzīvē. Kā stāsta biedrībā – pat ja uzņēmums bankrotē, tas nav nekas traks, galvenais, ka skolēni ir sapratuši, kā reāli notiek uzņēmējdarbība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti