Māju siltināšanai trūkst finansējuma; to varētu prasīt valsts budžetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gatavojot nākamā gada valsts budžetu, būs jādomā par finansējuma pieprasīšanu daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes paaugstināšanas jeb tā sauktajai ēku siltināšanas programmai, to Latvijas Radio atzina Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra amata pienākumu izpildītājs Edmunds Valantis.

EM valsts sekretāra amata pienākumu izpildītājs Edmunds Valantis
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Viņš skaidroja, ka 2014.-2020. gadā paredzētais Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums daudzdzīvokļu namu siltināšanai ir izsmelts un pieteikšanās šim atbalstam ir apturēta. Projekti, kas iesniegti līdz pagājušā gada nogalei, vēl tiek vērtēti, un "šā gada laikā būs pietiekami daudz jaunu ēku, kam tiks apstiprināts finansējums."

 

Pēc EM pārstāvja teiktā, redzams, ka ēku energoefektivitātes celšanai pieteiktais finansējums pārsniedz programmā pieejamo. Lai programmu varētu turpināt un tajā nebūtu pārrāvuma, vajadzēs domāt par trūkstošā finansējuma piešķiršanu no valsts budžeta.

Jautāts, cik liels papildu finansējums programmai no valsts budžeta būtu nepieciešams, EM pārstāvis sacīja, ka precīzu summu pašlaik nevar pateikt, bet "gada ietvaros runājam par desmitiem miljoniem eiro".

Valantis norādīja, ka līdz šim šajā programmā ir nosiltinātas vairāk nekā 900 ēkas. Gadā būtu jānosiltina vismaz 3% daudzdzīvokļu namu, lai līdz 2050. gadam sasniegtu ES noteiktos ambiciozos mērķus.

KONTEKSTS:

Šā gada sākumā noslēdzās pieteikumu pieņemšana daudzdzīvokļu māju atjaunošanas projektiem māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmā. Šajā programmā Latvijā kopš programmas sākuma 2016. gada pavasarī ir iesniegts 821 projektu pieteikums par provizorisko summu 375 miljoni eiro.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmu īsteno “Altum” ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Visaktīvāk programmā projektus mājokļu atjaunošanai ir iesnieguši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji (369 projekti), kam seko daudzdzīvokļu namu iemītnieki Kurzemē (188), Vidzemē (124), Zemgalē (109) un Latgalē (31).

Nākamajā ES fondu plānošanas periodā 2021.-2027. gadam energoefektivitātes pasākumu īstenošana, tostarp dzīvojamo māju renovācija, būs viena no būtiskākajām EM prioritātēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti