Mājsaimniecības elektrības sadārdzinājuma kompensāciju rēķinos redzēs novembrī, atsevišķos gadījumos – decembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mājsaimniecībām valsts atbalsts elektroenerģijas sadārdzinājuma daļējai segšanai rēķinos būs redzams novembrī, taču atsevišķos gadījumos tas tiks aprēķināts decembrī. To paredz valdībā otrdien, 18. oktobrī, atbalstītās izmaiņas elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

EM atzīmēja, ka atbalstu par elektroenerģijas izmaksām laika periodā no šā gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim mājsaimniecības saņems automātiski – elektroenerģijas tirgotāji to piemēros rēķinos par iepriekšējā mēnesī patērēto elektroenerģiju.

Līdz ar šodien apstiprinātajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos noteikts pārejas periods tirgotājiem, lai tie nepieciešamības gadījumā pielāgotu savu informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu, kas ļautu efektīvi piemērot saviem galalietotājiem maksas samazinājumu.

Tādējādi atbalstu par oktobri un novembri tirgotājs nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs piemērot decembra rēķinā, savukārt pēc tam – katru mēnesi par iepriekšējā mēnesī patērēto elektroenerģiju.

Ja tirgotājam šāds pārejas mehānisms nav nepieciešams, maksas samazinājums ir iekļaujams, sākot ar novembra rēķiniem. Vienlaikus, izmantojot šo pārejas mehānismu, tirgotāja novembrī izsniegtajos rēķinos par oktobri ir jāatspoguļo informācija, ka atbalsts par oktobri tiks piemērots decembra rēķinā, lai lietotājs būtu informēts, kādēļ normatīvajos aktos noteiktais atbalsts rēķinā nav vēl piemērots, skaidroja EM.

EM atgādināja, ka no šā gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim elektroenerģijas cenas pieauguma kompensēšanai visām mājsaimniecībām pirmajām 100 kilovatstundām (kWh) ik mēnesi tiks piemērota fiksēta maksa 160 eiro par megavatstundu (MWh), un valsts kompensēs atlikušo starpību līdz tirgus cenai. Savukārt par elektroenerģijas patēriņu virs 100 kWh mājsaimniecība maksās atbilstoši elektroenerģijas tirdzniecības līgumā noteiktajai cenai. Ja mājsaimniecības lietotāja elektroenerģijas patēriņš pārsniegs 500 kWh/mēnesī, tad papildus mājsaimniecības lietotājs saņems arī to atbalstu, kas pienākas, izmantojot elektroenerģiju apkurē – 50% no cenas, kas pārsniedz 0,160 EUR/kWh, bet ne vairāk kā 0,100 EUR/kWh.

Līdz ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos noteikts, ka lietotājam ir jāsaņem maksas samazinājums arī tajos gadījumos, kad lietotājs norēķinās par elektroenerģiju ar izlīdzināto maksājumu.

Tāpat noteikts,  ka neatkarīgi no elektroenerģijas tirdzniecības pakalpojuma veida maksas samazinājumu lietotājiem jāaprēķina, izmantojot vidējo svērto maksu par patērēto elektroenerģiju.

Vienlaikus noteikumos atrunāta kārtība, kādā mājsaimniecību lietotāji var saņemt maksas samazinājumu tajos gadījumos, kad apsaimniekotājs ir noslēdzis vienu elektroenerģijas tirdzniecības līgumu ar tirgotāju par visu daudzdzīvokļu māju, ņemot vērā, ka visai mājai ir viens elektroenerģijas pieslēgums. Šādā gadījumā apsaimniekotājam ir jāiesniedz apliecinājums tirgotājam par šādu situāciju un turpmāk katru mēnesi jāinformē, cik daudz mājsaimniecību lietotāju apsaimniekotājs apkalpo un kāds ir katras mājsaimniecības iepriekšējā mēneša patēriņš.

Valsts kompensācijas saņemšanai par mājsaimniecībām piemēroto maksas samazinājumu elektroenerģijas tirgotājiem līdz katra mēneša 20. datumam būs jāiesniedz kompensācijas aprēķins Būvniecības valsts kontroles birojā.

KONTEKSTS:

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vērojams būtisks energoresursu cenu kāpums.

Tuvojoties apkures sezonai, Latvijā apstiprināts atbalsts energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, kā arī plašāks mājokļa pabalsts. Valdību veidojošās partijas arī vienojās par atbalstu uzņēmumiem energocenu krīzē.

Vienlaikus politiķi atzina – iespējams, nāksies lemt vēl par papildu atbalstu. Un septembra beigās valdība un Saeima lēma par papildu atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmumiem energocenu krīzē 422,2 miljonu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti