Panorāma

Starpnozaru problēmu risināšanai veidos MK komitejas

Panorāma

Panorāma

Valsts atbalstīs arī apkuri ar dīzeļdegvielu un propāna gāzi

Mājsaimniecībām ar sašķidrinātās naftas gāzes vai dīzeļdegvielas apkuri plāno piešķirt valsts atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mājsaimniecībām ar sašķidrinātās naftas gāzes vai dīzeļdegvielas apkuri valsts varētu daļēji kompensēt izmaksu pieaugumu. To paredz otrdien, 17. janvārī, valdībā apstiprinātie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtējā pieauguma samazinājuma pasākumu likumā. Lai atbalsts stātos spēkā, likuma grozījumi vēl jāskata Saeimai. 

Saistībā ar energoresursu cenu pieaugumu Klimata un enerģētikas ministrijas izstrādātie grozījumi paredz sašķidrinātās naftas gāzes izmaksu un marķētās dīzeļdegvielas izmaksu pieauguma daļēju kompensāciju.

Paredzēts, ka sašķidrinātās naftas gāzes izmaksu un marķētās dīzeļdegvielas izmaksu pieaugumu kompensēs 50% apmērā virs noteiktā sliekšņa, kas ir līdzvērtīgs siltumenerģijas vidējam tarifam iepriekšējā apkures sezonā, – 70 eiro par megavatstundu. Izmaksu pieaugumu kompensācija paredzēta līdz paredzamajiem cenas griestiem, bet ne vairāk kā noteiktu apjomu, kas ir pietiekams vienas mājsaimniecības siltumapgādes nodrošināšanai.

Sašķidrinātās naftas gāzes jeb propāna-butāna gāzes izmaksu pieaugumu paredzēts kompensēt līdz 1 tonnai sašķidrinātās naftas gāzes, ja izmaksas pārsniedz 0,91 eiro/kilogramā, bet ne vairāk kā 1,29 eiro/kilogramā.

Marķētās dīzeļdegvielas izmaksu pieaugumu paredzēts kompensēt līdz 4000 litru marķētās dīzeļdegvielas, ja izmaksas pārsniedz 0,69 eiro par litru, bet ne vairāk kā 2,01 eiro par litru.

Tāpat kā citos atbalsta maksājumos kompensācijas maksā iekļauts pievienotās vērtības nodoklis (PVN).
Lai saņemtu kompensāciju, paredzēts, ka mājsaimniecības lietotājs, kurš ir iegādājies propāna-butāna gāzi vai dīzeļdegvielu, sākot no 2022. gada 1. maija līdz šī gada 30. aprīlim ar maksājumu attaisnojošiem dokumentiem vēršas pašvaldībā, kas pieņem lēmumu par kompensācijas piešķiršanu. Savukārt valsts tad sekojoši atmaksā šo kompensāciju pašvaldībai.

Iesniegumu iesniegšana valsts atbalsta saņemšanai ir paredzēta, sākot no 2023. gada 1. februāra.

Kopējais nepieciešamais finansējums šī atbalsta sniegšanai ir 10 943 340 eiro apmērā, kas tiks nodrošināts Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā noteikto terminēto atbalsta pasākumu īstenošanai 2023. gadā paredzētā finansējuma ietvaros, informēja Klimata un enerģētikas ministrijā.

KONTEKSTS:

Tuvojoties apkures sezonai, Latvijā pērn apstiprināja atbalstu energocenu krīzē iedzīvotājiem – daļēja kompensācija apkurei, pensiju piemaksas, plašāks mājokļa pabalsts. Vienojās arī par atbalstu uzņēmumiem.

Vienlaikus iedzīvotāji mudināti virzīties uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Lai meklētu izeju no energocenu krīzes un stiprinātu valsts energodrošību, no 1. janvāra darbu sākusi jaunā Klimata un enerģētikas ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti