Mājražotāju darinātajām precēm Vecrīgas veikaliņos – 100% uzcenojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Individuālajiem mājražotājiem, kas šuj, ada, darina un vēlas savu produkciju piedāvāt kādam suvenīru veikalam Vecrīgā, izrādās, ir jārēķinās ar uzcenojumu līdz pat 100%. Turklāt veikalos vēl iesaka ražotājiem piedāvāt zemāku iepirkuma cenu, atklāja LTV raidījuma „Aizliegtais paņēmiens” komanda.

Operācijā raidījuma komanda ņēma talkā vienu mājražojumu – spilvenu. Tā autore šoreiz paliks neatšifrēta, bet viņa par vienu spilvenu vēlētos 17 eiro, kas ietver gan izmaksas par dziju, rāvējslēdzēju, drēbi, šuvējas pakalpojumu un viņas pašas roku darbu – adīšanu, kā arī piegādi līdz veikalam.

Vienā veikaliņā Vecrīgā, kur mēģināts piedāvāt šo produktu, pārdevēja skaidroja, ka par precēm atbild īpašniece, ar kuru varētu sazināties. Taču pārdvēja atklāja, ka uzcenojums ir aptuveni 100%.  Veikalā ir, piemēram, spilvendrānas, tikai bez spilvena, par 34 eiro un tāda cena būtu optimāla.  

Arī citā veikalā piekrīt, ka uzcenojums ir 100% vismaz.  „Ziniet, man šī saruna nav jau pirmo reizi. Mums pārmet tiem sliktajiem pārdevējiem, ka uzliek 100% uzcenojumu un vēl PVN. Tam man jāprasa, cik no pašizmaksas jūs uzliekat. Tur jau arī ir 200 procenti,” norādīja citā veikalā. Tajā arī spilvena cena sasniegtu 45 eiro un par tādu cenu to pārdot nevarēšot, un pats tirgotājs novērtē, ka cena par augstu, bet savu uzcenojumu negrasās maināt.

Trešajā veikalā, „Taste Latvia”, kas atrodas  „Galerijā Centrs”, uzcenojumu atklāt nevēlējās, jo tas esot „tāds kā komecnoslēpums’, bet vidēji esot no 60% līdz 100%.

„Tas ir visā tirgū kā tādā. Nerunājot par „Elkoriem” vai vēl tur kādiem lielajiem,”  atklāja šajā veikalā.  

Arī nākamajos veikalos raidījuma komanda pārliecinājās, ka tā ir norma, ar ko jārēķinās gan ražotājiem, gan arī pircējiem, un tas izskaidro, kāpēc daudzi vietēji brīnās, ka mūsu mājražojumi ir tik dārgi. Turklāt līdzīgi kā lielveikalos arī mazajos veikalos vēl nav teikts, ka spilvenu ņems pretim. Jāsūta piedāvājums elektroniski, vajag prezentāciju, un tad kāds to izskatīšot.  

Par to, cik lieli ir lielveikalu uzcenojumi Latvijas mājražotāju pārtikas precēm un kādas vispār ir neliela saldumu ražotāja izredzes nonākt lielveikalu plauktos, skaties raidījumu „Aizliegtais paņēmiens” pirmdien, 16.maijā, plkst. 19.30 LTV1 ēterā  un www.replay.lv.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti