Rīta Panorāma

No 4. Septembra plkst. 20.00. LTV1 seriāls "Divi vienā"

Rīta Panorāma

"Rockumentary. Pērkons VR" starptautiskā pirmizrāde 1.septembrī

Ķiploku brīnumi Ķiploku pasaulē

Mājražotāji Antra un Aigars no ķiplokiem taisa pat konfektes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirms septiņiem gadiem Antra un Aigars Zeiliņi pameta savus algotos darbus, iegādājās sešus hektārus zemes, kļuva par mājražotājiem un uzsāka ķiploku biznesu. Rezultātā pa vidu starp Olaines un Ozolnieku novadiem viņi izveidoja ķiploku pasauli, kurā iespējams nobaudīt visdažādākos brīnumus.

Ir tāda vieta Latvijā kā “Ķiploku pasaule”, kur no ķiplokiem pagatavo pat konfektes. Antrai un Aigaram Zeiliņiem ideja par “Ķiploku pasauli” radās pirms septiņiem gadiem. Tika iegādāti seši hektāri zemes, un sākās darbs pie ķiploku stādīšanas.

Zeiliņi stāsta, kāpēc izvēlējušies tieši ķiplokus. “Tāpēc, ka ķiploks īstenībā bija ļoti aizmirsts Latvijā. Vietējais ķiploks nebija, bija Ķīna, Polija, bet ne savējie. Tā arī tā ideja dzima. Mēs paši esam lieli ķiploku cienītāji ģimenē. Vienmēr mazdārziņā bija riktīga dobe ar ķiplokiem, un nekad nekas pāri nepalika,” skaidro Antra.

Antra un Aigars parādījuši, ka ļoti veiksmīgi saimniekot var arī ar salīdzinoši mazu zemes platību. Nepieciešama tikai radoša pieeja. Jau pašā sākumā bija skaidrs, ka tirgot tikai ķiplokus nebūs finansiāli izdevīgi – produkcija ir jāpārstrādā. 

“Mēs ar ķiplokiem taisām visādus brīnumus. Pats pirmais, ar ko es aizsāku biznesu, mājražošanu, man bija ķiploku pulveris. Tad ķiploku ziedi tiek marinēti. Ķiploku pesto, kas ir pilnīgi nekarsēts produkts, kas saglabā visas savas vērtīgās īpašības,” stāsta mājražotāja.

Pamazām saimnieki apauga ar vēl dažādām receptēm –

ir gan asās mērcītes, gan ķiploki kopā ar avenēm, kurus ēdīs pat mazi bērni. Starp citu, ražotas tiek arī ķiploku ledenes un sveces.

Pirms ķiploku biznesa abi strādājušu algotu darbu, bet sapratuši, ka vēlas būt paši sev un savas zemes saimnieki, kas no nulles izveido tradicionālu latviešu saimniecību.

“Visiem nav jābrauc projām. Tas ir vieglākais ceļš – pamest visu. Var šeit uz vietas darīt. Nav viegli, protams, bet, ja grib, tad var. Ir taču arī Eiropas nauda un citas lietas, ko var piesaistīt. Vajag tikai gribēt,” saka Aigars.

Antra un Aigars pie sevis gaida arī ciemos ekskursiju grupas, kam tiek piedāvāta produkcijas degustācija un arī ķiploku tēja. Viss ir ne vien ļoti garšīgi, bet arī veselīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti