Panorāma

Brīdina par kontinentālu cūku mēra izplatību

Panorāma

Kā notika balsošana Rīgā?

NĪN apmērs atkarīgs no pašvaldības pretimnākšanas

Mājokļu nodokļa atlaides atkarīgas no pašvaldību pretimnākšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) daļa iedzīvotāju, kurus uzrunāja “Tautas panorāma”, izjūt kā nopietnu slogu, kas neļauj uzlabot mājokļa kvalitāti. Daļai tas rada nopietnas finansiālas grūtības un ir kā vēl viens kredīts. Tikmēr NĪN atlaides novados atkarīgas no pašvaldību pretimnākšanas.

Nākas pat aizņemties bankā, lai samaksātu

Jo apkārtnē vairāk darījumu, jo darījumi vērtīgāki - jo apkārtnes iedzīvotājiem lielāks nekustamā īpašuma nodoklis. Pēdējo gadu laikā nekustamā īpašuma nodoklis būtiski pieaudzis lielai daļai iedzīvotāju, visvairāk Rīgā un Pierīgā. Taču par nodokli un pašvaldību attieksmi sūdzas arī citos novados.

Nekustamā īpašuma nodokļa slogs rīdziniekiem būtiski pieauga pēc tam, kad mainījās likme kultūrvēsturiskajiem objektiem, kā arī tad, kad Rīgas dome palielināja zemes nodokļa likmi. Vēl 2015.gadā zemei nodokļa likme Rīgā bija 1% no kadastrālās vērtības, bet Rīgas domes deputāti nobalsoja par likmes palielināšanu līdz 1,5%.

Daudziem pat par salīdzinoši pieticīgu mājokli, ja tas atrodas uz vērtīgas zemes, kopējais gada nodoklis var pārsniegt vairākus tūkstošus. “Salīdzinot ar pagājušo gadu, mans nodoklis ir izaudzis vairāk nekā par 500 eiro un šogad jau ir pāri par tūkstoti. Es šo īpašuma nodokli nevaru samaksāt. Es katru gadu to gaidu kā šausmas, kā murgu.

Visa mana dzīvošana ir izdzīvošana, lai es varētu samaksāt nodokli un man būtu mājas, kur dzīvot,” stāsta Elita.

Tikmēr Inārai nācies pat aizņemties, lai nomaksātu nodokli: “Es šobrīd esmu bez darba, mans vīrs ir bez darba, un šobrīd, lai 15.maijā samaksātu šo nodokli, esmu paņēmusi bankā kredītu. Kā es to atdošu, es nezinu. Es esmu ar mieru maksāt, es saprotu, ka pašvaldība ir jāuztur, infrastruktūra jāuztur, bet tai summai jābūt adekvātai, nevis tādai, kas piespiež mani pamest mājas un aizbraukt uz Angliju vai Īriju.”

Novados NĪN kļūst par slogu

Katrai pašvaldībai ir lielas sviras nekustamā īpašuma nodokļa likmes regulēšanā. Un tām ir arī iespējas piešķirt atlaides iedzīvotājiem. Taču pašvaldību rīcība ir ļoti dažāda.

Lūk, daži piemēri no iedzīvotājiem, kuri “Tautas panorāmai” stāstījuši, ka nekustamā īpašuma nodoklis ir kļuvis par nopietnu slogu.

Ozolniekos iedzīvotāji stāstīja, ka ir 90% atlaide, bet tas ir tikai tiem iedzīvotājiem, kas no jauna deklarējas. “Man ir 20 hektāru zemes, man nav parādu, bet tagad esmu nonākusi grūtībās, un man atbilde no sociālajiem – jums ir tas un tas, pārdodiet un pārcelieties uz pilsētu dzīvot. Es te esmu piedzimusi, uzaugusi,” stāstīja kāda iedzīvotāja.

Arī Rojā uzklausītas iedzīvotāju grūtības: “Es krievu laikos uzcēlu māju, man liekas - būs tā māja jāatdod, drīz būs klāt tiesu izpildītājs. Es domāju, ķieģeli uz ķieģeļa neatstāšu.”

Kokneses novadā stāsta, ka pašvaldība NĪN atlaides nepiešķirot: “Zemes nodokļi pēdējos gados ir vairākas reizes palielinājušies. Es domāju, ka tas ir neadekvāti augsts.”

“Pagājušajā gadā par nekustamo īpašumu jāmaksā 60, šogad jau 180. Tad atstāj savu dzimto māju un pazūdi,” spriež Ikšķilē.

Pašvaldības atlaides piemēro atšķirīgi

Dažas pašvaldības atbalsta vientuļos pensionārus, citas neatbalsta, dažas atbalsta Černobiļas avārijas seku likvidētājus ar 90% atlaidi, citas neatbalsta nemaz. Tāpat ir ar pašvaldību atbalstu ģimenēm, kas audzina bērnus.

Ķekavieša Armanda Zavadska ģimenē aug trīs bērni. Viens no bērniem šogad sasniedza 20 gadu vecumu, taču joprojām mācās vispārizglītojošajā vidusskolā. Pērn daudzbērnu ģimenes tēva Armanda nekustamā īpašuma nodoklis bija 300 eiro, šogad 530 eiro gadā.

“Šogad, saņemot NĪN aprēķinu, biju pārsteigts, ka tas ir pieaudzis gandrīz divas reizes. Pirms tam biju informēts un iepazinies ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, kurā daudzbērnu ģimenes statuss ir noteikts - ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kurā tiek audzināti trīs un vairāk bērni, kuri mācās vispārizglītojošajā, augstākajā mācību iestādē un kuri nav sasnieguši 24 gadu vecumu. Mēģinot interesēties par šo jautājumu Ķekavas pašvaldībā, secināju, ka viņi vadās pēc cita likuma,” stāsta Zavadskis.

Ķekavas pašvaldība stingri turas pie tā, kas rakstīts likumā par nekustamā īpašuma nodokli. Līdz šim gadam tajā bija rakstīts, ka obligāti nodokļa atlaide piemērojama daudzbērnu ģimenēm, kurās aug bērni līdz bērnu 18 gadu vecumam. Tāpēc Ķekavas dome iesniegumā noraidīja Armanda lūgumu piemērot daudzbērnu ģimenes atlaidi, lai gan visi trīs bērni joprojām ir vecāku apgādībā.

Tā kā par māju joprojām jāmaksā kredīts, dubults nekustamā īpašuma nodoklis daudzbērnu ģimenei ir finansiāls slogs. “Joprojām tiek maksāts kredīts, un arī šis maksājums nāk klāt,” saka ķekavietis.

Problēma apzināta, bet neatrisināta

Vairāku pašvaldību piemērs parāda, ka ne visas vietvaras iedziļinās iedzīvotāju vajadzībās, kaut gan daudzas finansiāli varētu atbalstīt iedzīvotājus ar īpašuma nodokļa atlaidi. Dati par iekasēto NĪN apjomu rāda, ka tikai divas pašvaldības neiekasēja vairāk nekā plānoja. Roja iekasēja aptuveni tik, cik ieplānoja, savukārt Ikšķiles nekustamā īpašuma nodokļa bilance bija izteikti negatīva.

Lai pašvaldībām dotu iespējas piešķirt atlaides iedzīvotāju grupām, kuras pašvaldības ieskatā būtu vairāk jāaizsargā, no prognozētās summas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā tiek ņemti vērā 80%. Tas nozīmē, ka visām minētajām pašvaldībām, izņemot Ikšķili, bija plašākas iespējas atlaižu piešķiršanā.

Arī valdība ir apzinājusies, ka daļai iedzīvotāju nekustamā īpašuma nodokļa nomaksa rada grūtības, taču reāls risinājums, atskaitot kadastrālo vērtību iesaldēšanu uz diviem gadiem, nav piedāvāts.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) uzskata, ka nekustamā īpašuma nodokļa politika jāskata kopā ar pārējo nodokļu reformu. “Es redzu, ka likumā būtu jānosaka daudz saprotamākas un pieņemamākas normas, lai tiešām nebūtu tā, ka 90% iedzīvotāju dzīvo uz atlaidēm. Būtu jābūt tieši pretēji – 90% spēj nomaksāt adekvātu nodokli, tikai tie, kam nepieciešams atbalsts – pensionāri, maznodrošinātie –saņem atlaides. Ka mēs visa valsts saņem atlaides, tas taču nav iespējams,” norāda ministrs.

Iepriekš ministrs  piedāvājis atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) īpašumus ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro. Taču koalīcijā šo ieceri nesteidzas atbalstīt. Finanšu ministrija savā ziņojumā norāda, ka kopējais konceptuālais uzstādījums ir palielināt pašvaldību ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa.

Šī situācija tiks izskausta nākamajā gadā ar likuma palīdzību. Likuma grozījumi paredz, ka no nākamā gada daudzbērnu ģimenes atlaide būs obligāti jāpiemēro, ja bērns mācās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Pašlaik nodoklis zemei noteikts 1,5% apmērā no kadastrālas vērtības, savukārt dzīvojamām mājām tas ir 0,2% (ja vērtība nepārsniedz 56 915 eiro), 0,4% ( ja vērtība ir no 56 915 līdz 106 715 eiro) un 0,6% ( ja vērtība pārsniedz 106 715 eiro).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti