Maiznieks Skauģis: Latvijai nāksies atvērt plašāk durvis viesstrādniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Politiķiem agri vai vēlu būs jārisina pašlaik Latvijā vērojamā darbaroku trūkuma problēma, tostarp agri vai vēlu jāatver plašāk durvis darbaspēkam no ārvalstīm. Šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" pauda maizes ceptuves "Lāči" īpašnieks Normunds Skauģis.

Latvijas ekonomika aug, darba kļūst vairāk un darbavietas pieaug, bet cilvēkresurss samazinās, un šis jautājums politiķiem kopā ar uzņēmējiem ir jārisina, teica Skauģis.

Viņaprāt, iespējami ir vairāki risinājumi. Tostarp maksimāli jāizmanto viss darbaspēka resurss, kas ir uz vietas, jāveicina darbaspēka mobilitāte  – jāiedrošina cilvēkus pārcelties uz vietām, kur ir darbs, kā arī jāveicina tirgum nepieciešamo jaunu prasmju apguve, kas jau notiek.

Tāpat, pēc Skauģa domām, būtu jāatver plašāk durvis darbaspēkam no citām valstīm. Pagaidām maizes ceptuve "Lāči" iztiek ar vietējo darbaspēku, taču tā ir domājusi par "importēta" darbaspēka piesaisti.

"Mums nāksies darbaspēku importēt," pārliecināts maizes ceptuves īpašnieks. "Un politiķiem nevajag gaidīt, kad būsim galīgā bezizejā."

Pēc maizes ceptuves īpašnieka domām, Latvijai būtu jāpiesaista sezonālais darbaspēks – viesstrādnieki varētu Latvijā strādāt 6-9 mēnešus un pēc tam būtu jābrauc prom.

"Būs jārisina šis [darbaspēka trūkuma problēmas] jautājums. Pretējā gadījumā uzņēmēji to risinās paši un nevajadzēs brīnīties par sekām," sacīja Skauģis, gan neprecizējot, kādas varētu būt sekas, ja šis jautājums netiks risināts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti