Mainīsies pasta tarifu sistēma: daži sūtījumi būs dārgāki, citiem cena mazināsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No nākamā gada spēkā stāsies jauni pasta tarifi, daži no tiem samazināsies, bet daži pieaugs. Vidējais iekšzemes sūtījumu tarifu pieaugums būs 18%. Vidējais pārrobežu sūtījumu tarifu pieaugums būs 39% vēstuļu korespondencei un 6% - paku sūtījumiem, informēja Latvijas Pasts.

Jaunā pieeja paredz no līdzšinējiem 240 dažādiem pamata tarifiem pāriet uz vienkāršotu sistēmu, kurā jebkura sūtījuma tarifu ietekmētu tikai trīs faktori:

  • sūtījuma svars,  
  • vai sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts,
  • ģeogrāfiskā zona, uz kuru sūtījums jānogādā.

Turklāt, klientam pašam noformējot sūtījumu Latvijas Pasta interneta pašapkalpošanās vietnē, ierakstītu un apdrošinātu sūtījumu pārsūtīšanas tarifi būs zemāki.  Šādi veicot noformēšanu, sūtījuma ierakstīšanas un apdrošināšanas maksa samazināsies par 29%.

Pasta tarifi nav mainīti jau 10 gadus, un Latvijas Pasts izstrādāja un piedāvāja apstiprināšanai jaunu, modernu tarifu struktūras modeli. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir apstiprinājusi Latvijas Pasta izstrādāto projektu, un atbilstoši SPRK lēmumam jaunā pakalpojumu struktūra un tarifi stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī.

Universālā pasta pakalpojuma tarifu izmaiņas skars tikai regulēto tirgus segmentu, izņemot abonēto preses izdevumu piegādes tarifus.

Jaunā sistēma paredz atteikšanos no sūtījumu iedalīšanas divās klasēs - A un ekonomiskajā B klasē, turpmāk paredzot tikai prioritāro A klases piegādi.

Jaunā sistēma paredz jaunu sūtījumu klasifikāciju, atsakoties no līdz šim ierastā dalījuma vēstulēs, pastkartēs, bandrolēs, sīkpakās un pasta pakās. Tā vietā klientiem tiek piedāvāta saprotama terminoloģija, visus sūtījumus iedalot divās lielās grupās - vēstuļu korespondences sūtījumos, kas ietvers līdzšinējās pastkartes, vēstules, sīkpakas un bandroles, un pasta paku sūtījumos.

Pārsūtīšanas tarifi tiks noteikti atkarībā no trim faktoriem: no sūtījuma svara, no tā, vai sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts, un no ģeogrāfiskās zonas, uz kuru sūtījums jānogādā. Dalījumu zonās ietekmē gan sūtījumu pieprasījums uz attiecīgo valsti - jo tas lielāks, jo zemāka sūtījumu pašizmaksa -, gan arī citas izmaksas, tajā skaitā sūtījumu piegādes tarifi konkrētās adresātvalsts teritorijā.

Vairākiem sūtījumiem jaunie tarifi būs zemāki, nekā līdz šim: piemēram, atbilstoši jaunajiem tarifiem Latvijas teritorijā nosūtot līdz 50 gramu smagu ierakstītu vēstuļu korespondences sūtījumu, kas iepriekš klasificēts kā sīkpaka, piegāde izmaksās par 23% zemāk nekā līdz šim - 2,46 eiro vietā tikai 1,89 eiro. Arī vienkāršas pasta pakas nosūtīšana Latvijas teritorijā svarā no 5 kg būs lētāka - 5,73 eiro vietā tie būs 4,74 eiro, kas ir samazinājums par 17%.

Vidējais iekšzemes sūtījumu tarifu pieaugums būs 18%.

Daļa tarifu samazināsies arī sūtījumiem uz ārvalstīm. Piemēram, līdzšinējās sīkpakas - no 2020. gada 1. janvāra ierakstīta vēstuļu korespondences sūtījuma nosūtīšana uz Igauniju svarā virs 1 kg maksās par 23% mazāk, savukārt 3 kg pasta pakas nosūtīšana uz Beļģiju būs par 19% lētāka.

Vidējais pārrobežu sūtījumu tarifu pieaugums būs 39% vēstuļu korespondencei un 6% - paku sūtījumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti