Dienas ziņas

Latgalē slēgtas trīs autoostas

Dienas ziņas

Veikali atvērti, pircēju maz

Ražo ēdamus vienreiz lietojamos traukus

Madonā skolnieces izstrādā ēdamus vienreiz lietojamos traukus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Projektu bankā ar biznesa ideju par ēdamiem vienreiz lietojamiem traukiem uzvaru guva Madonas puses jaunās uzņēmējas. Viņas īpaši gandarītas, ka īstajā laikā sperts solis uz savu biznesu, kas iet kopsolī ar dabas aizsardzību.

Videi draudzīgs, no dabiskām izejvielām ražots ēdams vienreiz lietojamais trauks. Meklējot risinājumu tam, kā samazināt izlietotās plastmasas daudzumu un tās nonākšanu ekosistēmās, līdz šādam produktam, izveidojot savu skolēnu mācību uzņēmumu, nonākušas trīs Madonas puses meitenes.

“Tas ir pilnīgi eko un pilnīgi “zaļai” domāšanai radīts, un, protams, arī vegānisks. Visa sabiedrība šobrīd vēršas uz “zaļo” ekonomiku un ilgtspējīgām idejām, un, protams, arī globālās sasilšanas problēmas un viss pārējais arī ietekmē ļoti mūsu dzīvi šobrīd. Tāpēc mēs izdomājām, ka vajadzētu kaut ko tieši ar “zaļo” domāšanu, tieši ar ekoloģiju saistītu,” pastāstīja skolēnu mācību uzņēmuma “Re-Grain” vadītāja Agnese Aizpuriete.

“Tas ir roku darbs. Pašlaik es esmu viena, kas ražo to mājās. Galvenā izejviela ir pilngraudu rudzu milti. Protams, ir arī vēl citas sastāvdaļas, bet tā kā šis produkts ir vegānisks, tad tas ir pilnībā drošs cilvēkam un arī dzīvniekiem,” pauda “Re-Grain” ražošanas daļas vadītāja Paula Stradiņa.

Viņa atzina, ka sākotnēji ne viss veicies tik labi, kā gribētos, un daudz nācies eksperimentēt, izmantojot dažādus izejmateriālus. Meklēts vieds padoms gan pie speciālistiem, gan Paulas vecmāmiņas, līdz nonākuši pie risinājuma, kurā kā pamats tiek izmantoti rudzu milti, tā akcentējot latviskās vērtības un mūsu virtuves garšas.

“Tas paņem diezgan ilgu laiku, jo ir nepieciešams ilgi atdzesēt formā šo trauku, lai tas nedeformētos. Uzreiz es varu izcept vismaz sešus šķīvjus, un tad seši šķīvji pa divām stundām. Tie ir karstumizturīgi, šobrīd ir lielais šķīvis, mazais šķīvis, groziņi un krekeri, jo mēs piekopjam bezatlikuma ražošanu. Tas nozīmē, ka no mīklas, kas paliek pāri, izgatavojot šķīvi, mēs vēl izcepam krekerus,” pastāstīja Paula Stradiņa.

Ar ideju par ēdamu vienreizlietojamo trauku ražošanu nupat veiksmīgi startēts un gūts finansējums “Swedbank” biznesa plānu konkursā “Biznesa skices”. “Viens no galvenajiem uzdevumiem, kas bija konkursā, – bija jāpiesaista pūļa finansējums un bija jānorāda summa, kuru vēlies sasniegt tieši projekta laikā. Un mēs arī šo summu sasniedzām un vēl vairāk nekā iecerējām. Tas nozīmē, ka tā naudiņa arī pēc tam pie mums nonāks, un mēs varēsim to ieguldīt iekārtās un arī attīstīt vairumtirdzniecību,” pastāstīja Agnese Aizpuriete.

Skolēnu mācību uzņēmumi konsultantes Ivetas Vabules vadībā Madonas Valsts ģimnāzijā darbojas jau kopš tās dibināšanas – nu jau deviņpadsmito gadu. Vairāki no tiem izauguši par veiksmīgiem, eksportspējīgiem uzņēmumiem.

“Arī šajā mācību gadā Madonas Valsts ģimnāzijā darbojas seši skolēnu mācību uzņēmumi. Viens no tādiem veiksmes stāstiem šogad ir “Re-Grain”. Meitenes ir veiksmīgi strādājušas pie klientu izpētes, pie finanšu izpētes, kur ņemt līdzekļus. Ir ļoti daudz arī veltījušas uzmanību tieši pašai produkta izstrādei, kas ir attaisnojies šobrīd,” norādīja Vabule.

Kā liecinot pieejamā informācija, ēdami rudzu miltu trauki Latvijā ir unikāls produkts. Skolnieces jau  saņēmušas sadarbības piedāvājumus, lūkojoties Skandināvijas un citu Eiropas savienības  valstu tirgus virzienā. Pieprasījumu vairo arī fakts, ka ar šā gada 1. jūliju Eiropas Savienībā vairs netiks pārdoti vienreiz lietojamie plastmasas trauki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti