Dienas ziņas

Leģionārus piemin Rīgas centrā

Dienas ziņas

Pārdaugavas iedzīvotāji piketē pret 100 koku ciršanu

Madonā top drēbju pakaramie sadzīvei un dizainam

Madonā skolēni mācību uzņēmumā ražo elegantus drēbju pakaramos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Skolēnu mācību uzņēmumu produkcija ne reizi vien ir pārsteigusi gan ar izdomu, gan oriģinālu idejas risinājumu. Četru Madonas Valsts ģimnāzijas skolēnu mācību uzņēmuma "Branch&Hang" no viengabalaina koka zara gatavotie un apstrādātie drēbju pakaramie ir piemērs izdomai.

Komerciālākā produkta nominācija, simpātiju balva no Latvijas Valsts mežiem un uzvara “Junior Achivement” gadatirgus “Cits Bazārs” fotokonkursā – tās ir nupat gūtās godalgas daudzo atzinību vidū, ko saņēmis Madonas valsts ģimnāzijas skolēnu mācību uzņēmums “Branch&Hang”. Viņi ražo inovatīva dizaina sadzīves priekšmetu – drēbju pakaramo.

“Tā kā man vecmamma bija klūgu pinēja, es arī vēlējos saistīt kaut ko ar to, jo mani tas interesēja. Un es meklēju variantus, ko varētu tādu mūsdienīgāku šajā tieši izpildījumā ar locīšanu. Pēc vairākiem variantiem nonācām pie drēbju pakaramajiem, kas ir tāds mūsdienīgs klūgu pinēju variants,” stāsta "Branch&Hang" direktors Jēkabs Sināts.

Vispirms dabā tiek meklēti piemēroti zari, kam seko locīšana, slīpēšana, beicēšana un lakošana, pielietojot īpašas tehnoloģijas. Tā tiek radīti oriģināli priekšmeti, kas ar savu vienreizīgumu piesaistījis arī uzņēmumu un kafejnīcu interesi.

“Pakaramos mēs ražojam pa partijām. Vienai partijai ir 60-80 pakaramajiem vajag apmēram divas ar pus nedēļas. Kopā esam saražojuši apmēram piecsimt pakaramos, un viss ir mūsu pašu roku darbs. Tas ir arī pats, pats foršākais, kas mums patīk, ka mēs mācamies tieši arī strādāt,” saka Sināts.

“Es apbrīnoju jauniešus, tiešām, jau no paša sākuma es viņus apbrīnoju. Kad bija pati pirmā ideja un pats pirmais realizējamais, ko viņi uztaisīja, es teicu: nē, nekas jums nesanāks. Metiet nost! Bet viņi ar tādu aizrautību un ar tādu spītu mazliet. Malači! Es tiešām esmu priecīga par jauniešiem,” saka Jēkaba un Gustava mamma Dace Sināte.

Par jauniešu veikumu priecīga arī skolotāja Iveta Vabule: “Ja jūs redzētu viņu pirmo produktu, par kuru es biju jau sajūsmā, ka kaut ko tādu var izveidot no Latvijas koku zariem. Šī brīža izaugsme ir vienkārši unikāla, viņiem tā notika principā bezmaz pa nedēļām, pa dienām, par mēnešiem pat nerunājot. Viņi ir sasnieguši patiešām jau labu kvalitāti, un

tuvākajā laikā viņi plāno iesniegt arī patentu valdē pieteikumu uz dizaina parauga apstiprināšanu. "

Labākais stends, Banku augstskolas balva, labākās pārdošanas komandas tituls un virkne simpātiju balvu. Tas ir tikai sākums, jo apņēmības pilni jaunieši jau gatavojas starptautiskajam “Junior Achivement” gadatirgum Lietuvā un kaļ plānus vēl citu inovatīvu un dizainiski elegantu priekšmetu ražošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti