Rīta Panorāma

Skype intervija ar Tomu Brici

Rīta Panorāma

Austrālija šonedēļ lemj par "Google" un "Facebook" regulējumu

Zoom intervija ar Edmundu Beļski

LVRTC: E-paraksta izmantošana pandēmijas laikā pieaugusi fantastiski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagājušais gads saistībā ar Covid-19 izplatību iezīmēja visu digitālo platformu izmantošanas ļoti strauju pieaugumu. Tostarp e-paraksts kā tehnoloģiskā platforma gājusi savu uzvaras gājienu, un "pieaugumi ir fantastiski". To Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina valsts AS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) valdes priekšsēdētāju Edmunds Beļskis.

Viņš klāstīja, ka e-parakstam ir divas funkcijas – personas identitātes pārbaude, kas ir līdzīgi kā parādīt pasi vai ID karti klātienē, un parakstīšanās.

"Identitātes pārbaudē mēs redzam vairāk nekā 100% pieaugumu, kur iedzīvotājiem ir bijusi nepieciešamība, spējuši attālināti pierādīt savu identitāti.

Līdzīgi arī ar parakstu – pagājušajā gadā redzam, ka iedzīvotāji, organizācijas ir parakstījušās vairāk nekā 9,5 miljonu reižu. Mēs parēķinājām, ka vienā dienā  notiek 26 000 dokumentu parakstīšana. Sarēķinām, cik tas varētu izskatīties, ja mēs to visu izdarītu papīrā, cik daudz koku un dabas mēs kopā esam saglabājuši," klāstīja LVRTC vadītājs.

Populārākās vietnes, kuras iedzīvotāji izmanto sevis identificēšanai, ir "latvija.lv", kur ir pieejami "visdažādākie 70 portāli un simtiem pakalpojumu". Otro vietu tradicionāli ieņem Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Trešajā vietā ir Rīgas Tehniskā universitāte, un tādējādi šajā sektorā ienākusi jauna joma – studenti un mācību sektors, skaidroja LVRTC vadītājs.

Beļskis atgādināja, ka identifikācijas apliecināšana ar e-parakstu ir nepieciešama būtiskākajās lietās, piemēram, slēdzot līgumus, izrakstot pilnvaras vai citādi sevi apliecinot. "Kas nodrošina to, lai jūs netiktu apkrāpti, lai jums nepārraksta īpašumu, lai jūsu tiesības neizmantotu ļaunprātīgi. Tāpēc ir svarīgi identitātes apliecināšanai izmantot tieši paaugstinātas drošības rīkus, kas viennozīmīgi apliecina jūs," uzsvēra Beļskis.

Viņš norādīja, ka kopš 2018. gada e-paraksta pakalpojums audzis tieši privātajā sektorā. Vairāk šo pakalpojumu izmanto uzņēmēji, kā arī iedzīvotāji.

Ar pirmdienu, 15. februārī, spēkā stājas jaunas iespējas saņemt e-parakstu mobilajās ierīcēs – to varēs izdarīt pie zvērinātiem notāriem, parakstot līgumu klātienē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti