LVM jaunaudzēs eglītes šogad mazāk jāsargā no dzīvniekiem, vairāk – no cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa ir eglīte. Kāds izvēlas rotāt mākslīgo kociņu, bet kāds dodas pēc eglītes uz mežu. Tradicionāli arī šogad valsts AS "Latvijas valsts meži" (LVM) atļauj cirst vienu eglīti bez maksas, tādējādi gan izglītojot cilvēkus, gan arī cenšoties aizsargāt stādīto eglīšu jaunaudzes, kuras nereti cieš no neapzinīgu cilvēku rīcības.

LVM jaunaudzēs eglītes šogad mazāk jāsargā no dzīvniekiem, vairāk – no cilvēkiem
00:00 / 05:12
Lejuplādēt
Decembris LVM darbiniekiem kļūst par vienu no spraigākajiem darba mēnešiem, jo šajā laikā uzņēmumam gan jākontrolē juridiskajām personām atļautā eglīšu ciršana, gan jāsargā no meža zvēriem un arī no cilvēkiem eglīšu jaunaudzes. LVM Rēzeknes nodaļas mežkopei Ludmilai Žukovskai pēdējā laikā darba diena sākas ar pasūtījumu reģistrēšanu un ar izbraukumiem uz mežu.

 

"Dienas grafiks ir ļoti aizņemts, un jau no 2. decembra sākās eglīšu izsniegšana - Viļānu novads, Verēmu pagasts, Strūžānu pašvaldība," klāstīja Žukovska.

Pirmssvētku nedēļā uz Ilzeskalna pagastu pēc Ziemassvētku eglītēm dodas Rēzeknes pašvaldības darbinieki. Plānots nocirst sešas lielākas un divas mazākas eglītes, kas nonāks pilsētas bērnudārzos, skolās un citās iestādēs.

Mežzine Žukovska atklāja, ka jau labu laiku pirms Ziemassvētkiem ir apsekojusi dažādas vietas un meklējusi eglītes, lai tad, kad pēc tām dosies pašvaldību cilvēki, nebūtu jātērē daudz laika un jābraukā pa mežiem. Šoreiz Rēzeknes pašvaldības vīriem ir paveicies, kuplas un dažāda lieluma egles var cirst tepat grants ceļa malā.

"Šī pļava ir "Latvijas Valsts mežu" īpašums, kuru mēs iegādājāmies no privātpersonas. Tā ir aizaugusi. Te nākamgad tiks ņemts nost apaugums, un šīs pāris liekās egles, kas ir ļoti krāšņas, mēs jau šogad ļaujam zāģēt Ziemassvētkiem," klāstīja LVM pārstāve.

Ja kontrolēta eglīšu ciršana nenodara ļaunumu mežam, tad bezatbildīga rīcība, izvēloties vest uz mājām jaunaudzē augušu koku, nodara gan finansiālu, gan morālu kaitējumu mežu kopējiem. Žukovska atklāja, ka viņu ļoti apbēdina, kad tik ilgi augušo un kopto eglīšu jaunaudzē ierauga tukšas vietas.

Visapdraudētākās esot jaunaudzes ceļa malās. Viena no tām Makašānu mežā, kur zaļo ap 1600 eglītes.

"Šeit ir egļu jaunaudze, kura ir astoņus gadus veca. Koki ir jau sasnieguši 3-4 metru garumu. Pats kārdinošākais garums priekš Ziemassvētku eglītēm, taču te eglītes cirst nedrīkst. Jaunaudzīti mēs vērojam kā mazu bērnu - iestādām no sēkliņas, rūpējamies par to. Dažkārt egles mēs aizsargājām arī no meža dzīvniekiem. Taču tas retāk. Pārsvarā aizsargājam priežu jaunaudzes," teica mežzine.

Mežkope ar vērīgu skatienu noskata jaunaudzi un atklāj, ka zvēri to nav postījuši, jo šogad pieturas silts laiks un aļņiem un stirnām, kuri visbiežāk mielojas ar eglīšu un priedīšu galotnēm, barības ir pietiekami. Šogad jāuztraucas par cilvēku rīcību.

"Viņi nekaunīgi izcērt jaunaudzes. Bieži vien atstāj augstus stumbrus. Tas ir bīstami, jo dzīvnieki uz šiem asajiem stumbriem var savainoties," atzina Žukovska.

Viņa vai katru dienu izbrauc lielākus un mazākus meža ceļus, lai pārbaudītu vai kāds nekaunīgs Ziemassvētku eglītes meklētājs nedarbojas rūpīgi koptajās jaunaudzēs.

"Šajā Ziemassvētku laikā man ir visintensīvākais darba grafiks, jo es ne tikai ierādu eglītes, kuras drīkst cirst valsts iestādēm, bet arī braucu un apsekoju meža masīvus. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību, parādītu, ka te mēs kontrolējam un uzraugam, ka mežs te nav atstāts viens, ka te vienmēr kāds jūs vēro. Apsekojot mežu, bieži vien sastopu privātpersonas, kas brauc ar mašīnu un tad es apstājos, parunāju, informēju, kur eglīti drīkst cirst, kur nedrīkst," teica LVM pārstāve.

LVM apsaimniekotajos valsts mežos arī šogad katram Latvijas iedzīvotājam personiskām vajadzībām atļauts nocirst vienu eglīti. Dodoties uz valsts mežu pēc eglītes, jāievēro daži noteikumi: eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm, kas parasti atbilst 2-3 m garai eglei, eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs, eglītes drīkst zāģēt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām, bet kategoriski aizliegts to darīt jaunaudzēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti