Panorāma

Uzmanību - lācis!

Panorāma

Apē diskutē par pašvaldību reformu

EK varētu vērtēt "Lux Express jaunā maršruta likumību

«Lux Express» braucienu Rīga–Daugavpils maršrutā varētu vērtēt Eiropas Komisija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Lux Express” jauno autobusu no Rīgas uz Daugavpili braucienu likumību, iespējams, vērtēs Eiropas Komisija. Strīds starp Autotransporta direkciju un starptautisko pārvadātāju nav norimis – direkcija uzskata, ka “Lux Express” manipulējis ar starptautiskiem maršrutiem, lai izveidotu nelegālo vietējo reisu. Uzņēmums atkāpties neplāno. 

ĪSUMĀ:

  • Autotransporta direkcija uzskata, ka “Lux Express” manipulējis ar maršrutiem, lai izveidotu nelegālu reisu uz Daugavpili.
  • Nodrošinot braucienu uz Biržiem Lietuvā, pārvadātājs īstenībā vedot cilvēkus no Rīgas uz Daugavpili.
  • “Lux Express” pārmetumus noraida, sakot, ka nosedz tirgus daļu, kas bijusi brīva.
  • Uzņēmums vērsies KNAB ar sūdzību par iespējamu ļaunprātīgu amata izmantošanu, kas pārsūtīta tālāk policijai.
  • Autotransporta direkcija gatava aizliegt reisam no Tallinas uz Biržiem piestāt Rīgā.

Uzņēmuma “Lux Express” reiss Rīga–Birži no Rīgas autoostas kursē trīsreiz dienā un darbadienas vakarā ir pilns. Taču tikai trīs pasažieri mēros ceļu līdz pilsētiņai Lietuvā. Pārējie Biržos neizkāpj un aizbrauc ar šo pašu autobusu tālāk – uz Daugavpili.

Vasaras sākumā “Lux Express” sāka pamanāmu reklāmas kampaņu, ka atklāts jauns maršruts, Rīga–Daugavpils. Biļetes cena – daudz zemākā nekā citiem pārvadātājiem. Pārvadātājs piedāvāja arī iespēju vienu reizi aizbraukt par velti. Jomas regulators, Autotransporta direkcija, jau toreiz norādīja – šāds brauciens ir nelikumīgs, jo “Lux Express” ir tiesības veikt tikai starptautiskus braucienus.

“Rīga–Daugavpils ir maršruts, kas tiek iegūts konkursa kārtībā, kad pārvadātājs piedalās konkursā. “Lux Express” nav piedalījies valsts sludinātā konkursā,” uzsvēra Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

“Uz papīra” “Lux Express” maršruts Rīga–Daugavpils tiešām nepastāv. Ir divi starptautiskie maršruti. Viens ir Tallina–Birži ar pieturu Rīgā, kuram atļauju izsniedza Igaunija. Otrs ir Birži–Daugavpils, kam atļauju izsniedza Lietuva. Pasažieri, kas pērk biļeti no Rīgas uz Daugavpili, formāli izmanto savienojumu starp diviem reisiem, kaut arī no autobusa neizkāpj.

Autotransporta direkcijā uzskata – “Lux Express” tīši salika divus starptautiskus maršrutus, lai varētu vest cilvēkus no Daugavpils uz Rīgu un atpakaļ, nepieprasot Latvijas iestādēm atļauju. Direkcijā skaidro – valstij būs jākompensē zaudējumi tiem pārvadātājiem, kuri šo braucienu veic oficiāli.

“Mūsu statistika rāda 17% maksājošo pasažieru kritumu. 17% ir jākompensē vai arī jāmazina reisu skaits,” uzsvēra Godiņš.

“Lux Express” visus pārmetumus noliedz. 

“Tas nav nekāds iegansts. Tas ir, skatoties uz tirgu. Mēs piedāvājam savus pakalpojumus tur, kur redzam, ka ir potenciāls, kur ir cilvēkiem nepieciešamība. Virzienā uz Biržiem nav savienojuma, stāstīja “Lux Express” pārdošanas un mārketinga vadītājs Krišjānis Reķis.

Uzņēmums Latvijas Televīzijai nesniedza informāciju par to, cik braucēji no Rīgas izkāpj Biržos. Zināms, ka divas trešdaļas braucēju Igaunijas posmu neizmanto vispār. Autotransporta direkcija vērsusies pie Igaunijas kolēģiem ar lūgumu mainīt maršrutu Rīga–Birži un neļaut tam piestāt Rīgā.

Tikmēr pārvadātājs regulatora centienus neļaut “Lux Express” autobusiem braukt no Rīgas uz Daugavpili dēvē par provokāciju un ir vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

“Mums ir aizdomas, ka ir ļaunprātīgā sava amata pozīcijas izmantošana, kas var būt traktēta kā korupcija vai aizstāvot savas pozīcijas amatpersonas pozīcijā,” sacīja “Lux Express” pārstāvis.

Konkrētus pierādījumus uzņēmums nemin. KNAB uzskatīja, ka pārmetumi nav biroja kompetencē, un pārsūtījis tos Valsts policijai. Tur sūdzību vēl izskata. Iespējams, valstij būs jāiesaistās arī tiesvedībā. Autotransporta direkcija pieļauj iespēju arī vienkārši aizliegt reisam no Tallinas uz Biržiem piestāt Rīgā, bet tad uzņēmums neizslēdz vēršanos tiesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti