«Lursoft»: Pērn lielāko nodokļu maksātāju saraksta galvgalī - degvielas tirgotāji un lielie valsts uzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagājušajā gadā Latvijas uzņēmumi nodokļos valsts kopbudžetā samaksājuši 7,58 miljardus eiro, no tiem 5,28 miljardus eiro – Rīgā reģistrētie uzņēmumi. Lielāko nodokļu maksātāju saraksta galvgalī atrodas degvielas tirgotāji, kā arī valsts lielās kapitālsabiedrības.

“Lursoft” apkopojis informāciju par lielākajiem nodokļu maksātājiem reģionos.

Kurzeme

Puse no TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem Kurzemē reģistrēti Liepājā, liecina “Lursoft” apkopotā informācija. Vēl sešiem uzņēmumiem juridiskā adrese reģistrēta Ventspilī, bet vēl pa vienam ir no Dundagas, Grobiņas, Priekules un Rojas novadiem.

 
 

Vidzeme

Atšķirībā no Kurzemes, kur puse no visiem TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem koncentrēti vienā pilsētā, Vidzemē situācija ir atšķirīga. “Lursoft” apkopotā informācija rāda, ka seši no TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem reģistrēti Cēsu novadā, četri – Valmierā, vēl divi – Smiltenes novadā un divi – Valkas novadā. Sarakstā ar vienu uzņēmumu pārstāvēti arī Burtnieku, Jaunpiebalgas, Madonas, Naukšēnu un Strenču novadi. Ceturtā daļa no līderiem pēc samaksātajiem nodokļiem pagājušajā gadā bijuši no mazumtirdzniecības sektora, savukārt ar četriem uzņēmumiem pārstāvēta arī veselības aizsardzības nozare.  

 

Zemgale

Zemgalē teju puse no visiem TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem pārstāv tirdzniecības sektoru. Divi no tiem – AS “Virši-A” un SIA “Astarte-Nafta” – arī ierindojušies saraksta pirmajā un otrajā vietā. “Lursoft” aprēķinājis, ka Zemgalē reģistrētie uzņēmumi 2019. gadā Valsts ieņemumu dienesta (VID) administrētajos nodokļos samaksājuši 323,92 miljonus eiro, no kuriem desmito daļu (32,93 miljonus eiro) – AS “Virši-A”, bet vēl 6,71% – SIA “Astarte-Nafta”.

 

Latgale

Divpadsmit no TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem reģistrēti Daugavpilī, liecina ''Lursoft'' apkopotā informācija. Vēl četriem uzņēmumiem juridiskā adrese reģistrēta Rēzeknē, bet pa vienam – Balvu, Ilūkstes, Līvānu un Rēzeknes novadā.

''Lursoft'' aprēķini rāda, ka Latgalē TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji pagājušajā gadā valsts kopbudžetā samaksājuši 67,79 miljonus eiro, kas ir zemākais rādītājs.   

 

Pierīga

Analizējot datus par Pierīgas reģiona TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem, redzams, ka to vidū teju puse reģistrēti Mārupes novadā. Tiesa, pirmajā vietā ar 107,28 miljoniem eiro lieliem nodokļu maksājumiem ierindojies Ķekavas novadā reģistrētais tabakas izstrādājumu importētājs SIA “Baltic Sales Network”. Kopš 2015. gada uzņēmuma samaksāto nodokļu apjoms palielinājies par 38,06%.

Straujākais samaksāto nodokļu apjoma pieaugums pēdējā laikā starp Pierīgas reģiona TOP 20 uzņēmumiem gan bijis “Ikea” veikala pārvaldītājam Latvijā SIA “Paul Mason Properties”.  

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti