«Lursoft»: Latvijā 98,65% uzņēmumu – mazie un mikrouzņēmumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā reģistrēti 108 160 uzņēmumi, kas nodarbina mazāk nekā 50 darbiniekus un kuri 2019.gadā apgrozījuši mazāk nekā 10 miljonus eiro vai arī kuru bilances kopsumma bijusi mazāka par 10 miljoniem eiro. Atbilstoši Eiropas Komisijas regulas definīcijai, šie uzņēmumi klasificējami kā mikro un mazie komersanti. Rēķinot pret kopējo Latvijā reģistrēto aktīvo uzņēmumu skaitu, mazais bizness veido lielāko daļu jeb 98,65% no visiem uzņēmumiem, secināja “Lursoft”.

Analizējot mazā biznesa īpatsvaru reģionos, visās teritorijās mikro un mazie uzņēmumi veido vairāk nekā 98% no kopējā reģistrēto uzņēmumu skaita. Savukārt, rēķinot uzņēmumu sadalījumu pa reģioniem, vairāk nekā puse - 51,09% - no visiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā un vēl 20,09% Pierīgā.

Avots: Lursoft

“Lursoft” izpētījis, ka 2019.gadā mikro un mazajos uzņēmumos bija nodarbināti 63,84% no visiem darbiniekiem, kas pērn strādājuši Latvijā reģistrētajos uzņēmumos.

Faktiskos skaitļos tie ir 454 650 darbinieku, no tiem 349 150 pērn strādājuši mikro uzņēmumos, bet 105 500 – uzņēmumos, kas klasificējami kā mazie uzņēmumi.

Avots: Lursoft

Arī mazais bizness bijis to vidū, kas izmantojis valsts sniegtās atbalsta iespējas, piesakoties dīkstāves pabalstiem un iespējai atlikt nodokļu maksājumus.

“Lursoft” apkopotā informācija liecina, ka šogad dīkstāves pabalsts piešķirts darbiniekiem no 5984 mikro un mazā biznesa uzņēmumiem, turklāt 2855 mazajiem uzņēmumiem VID atbalstījis nodokļu samaksas pagarinājumu vai atlikšanu uz laiku līdz trim gadiem.

“Lursoft” izpētījis, ka 2019.gadā mazā biznesa uzņēmumi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajos nodokļos samaksājuši 2,95 miljardus eiro, kas veido 38,92% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem, kas aizvadītajā gadā iekasēti valsts budžetā.
15,73% no visiem mazā biznesa sektora uzņēmumiem ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji. Tādēļ prognozējams, ka nākamgad plānotās izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa režīmā varētu būtiski ietekmēt arī mazo biznesu.
Mazais bizness pēdējos gados uzrāda pakāpenisku apgrozījuma un peļņas pieaugumu. Ja vēl 2017.gadā mazais bizness apgrozīja 23,90 miljardus eiro, pērn tie bijuši jau 26,64 miljardi eiro, kas veido 41,75% no visu Latvijā reģistrēto uzņēmumu kopējā apgrozījuma.

Būtiski straujāku pieaugumu uzrādījusi mazā biznesa peļņa, kas palielinājusies no 0,96 miljardiem eiro 2017.gadā līdz 2,01 miljardam eiro pērn, kas divu gadu laikā ir kāpums divas reizes.

Balstoties uz “Lursoft” apkopotajiem datiem, mazā biznesa peļņa veido pusi no visu Latvijas uzņēmumu kopējās peļņas pēc nodokļu nomaksas 2019.gadā.

Avots: Lursoft

Tirgotāji un nekustamo īpašumu jomā strādājošie

“Lursoft” arī veicis pētījumu, lai noskaidrotu, kurās nozarēs reģistrēts vislielākais mazo biznesu pārstāvošo uzņēmumu skaits. Pirmajā vietā šo uzņēmumu vidū ierindojusies mazumtirdzniecība, kas veido desmito daļu no visiem mikro un mazajiem uzņēmumiem.
No mazumtirdzniecības daudz neatpaliek arī vairumtirdzniecība, kas veido 7,65% no visiem uzņēmumiem, savukārt liela daļa, t.i., 8,84% no visiem mazā biznesa sektorā strādājošajiem kā savu pamatdarbības jomu norādījuši operācijas ar nekustamo īpašumu.
Jānorāda, ka pēdējo gadu laikā mazā biznesa populārākās uzņēmējdarbības nozares nav piedzīvojušas izmaiņas un TOP 5 saraksts saglabājies nemainīgs.
TOP 5 populārākās nozares starp mazā biznesa uzņēmumiem:
1. Mazumtirdzniecība (10,16%);
2. Operācijas ar nekustamo īpašumu (8,84%);
3. Vairumtirdzniecība (7,65%);
4. Specializētie būvdarbi (4,75%);
5. Juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi (3,90%).

SIA “Lursoft IT” valdes locekle Daiga Kiopa komentēja, ka, “neraugoties uz sarežģīto situāciju, mazais bizness meklē jaunas iespējas un pieejas, kā pārprofilēt savu biznesu, atrodot jaunus veidus, kā sasniegt savu klientu un arī atrast jaunus klientus”. Prognozējams, ka jaunieviestās lietas nākotnē sekmēs uzņēmumu efektivitāti, un dažās nozares pat gaidāmi labāki finanšu rādītāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti