«Lursoft»: 10% ārvalstu komersantu filiāles atklājušas patiesos labuma guvējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Informāciju par saviem patiesajiem labuma guvējiem reģistrējuši tikai 10% no visām ārvalstu komersantu filiālēm, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

ĪSUMĀ:

  • Līdz 1. decembrim savus patiesos labuma guvējus nebija reģistrējušas 89,35% filiāles.
  • Ja tas netiks izdarīts līdz 1. janvārim, filiāle var tikt izslēgta no reģistra. 
  • Tas var būtiski ietekmēt gan klientus un piegādātājus, gan darbiniekus, norāda "Lursoft".
  • Lietuvas un Igaunijas uzņēmumi ir visaktīvākie filiāļu reģistrētāji Latvijā.
  • Visbiežāk ārvalstu komersantu filiāles Latvijā nodarbojas ar datorprogrammēšanu.

Ar šā gada 1. jūliju spēkā stājušies grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā paredz, ka līdz 2021. gada 1. janvārim patiesie labuma guvēji jāatklāj arī Latvijā reģistrētajām ārvalstu komersantu filiālēm un pārstāvniecībām.

"Lursoft" apkopotā informācija rāda, ka šobrīd Latvijā reģistrētas 676 ārvalstu komersantu filiāles, bet no tām informāciju par patiesajiem labuma guvējiem reģistrējusi vien retā.

"Lursoft" izpētījis, ka uz šā gada 1. decembri patiesos labuma guvējus nebija norādījušas 604 ārvalstu komersantu filiāles, tātad 89,35% no kopējā skaita.

Šiem subjektiem iespēja izpildīt likuma prasības ir vēl līdz 1. janvārim, jo pretējā gadījumā, to neizdarot, filiāle var tikt izslēgta no reģistra. 

Izpētot to ārvalstu komersantu filiāļu datus, kuras vēl nav sniegušas informāciju par saviem patiesajiem labuma guvējiem, "Lursoft" secinājis, ka sestā daļa no tām reģistrētas pēdējo divu gadu laikā. Šogad vien reģistrētas 38 ārvalstu komersantu filiāles, kuras līdz šim nav sniegušas ziņas par saviem patiesajiem labuma guvējiem.

Analizējot ārvalstu komersantu filiāļu datus, redzams, ka tieši tuvējo kaimiņvalstu – Lietuvas un Igaunijas – uzņēmumi ir visaktīvākie filiāļu reģistrētāji Latvijā. "Lursoft" izpētījis, ka no tām 604 ārvalstu komersantu filiālēm, kuras līdz šim nav paziņojušas patiesos labuma guvējus, 150 pārstāv uzņēmumus no Igaunijas, bet vēl 115 – no Lietuvas. Filiāles Latvijā arī reģistrējuši uzņēmumi no Ķīnas, Portugāles, Honkongas un citām valstīm.

Visbiežāk ārvalstu komersantu filiāles Latvijā nodarbojas ar datorprogrammēšanu, kā arī būvniecību un nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu.

Arī lielāko nodokļu maksātāju vidū starp visām ārvalstu komersantu filiālēm izvirzījusies datorprogrammēšanas nozarē strādājošā "Accenture Latvija" filiāle. 

Kopumā, pēc "Lursoft" aprēķiniem, visas ārvalstu komersantu filiāles, kuras līdz šā gada 1. decembrim vēl nebija atklājušas savus patiesā labuma guvējus, 2019. gadā kopā nodokļos valsts kopbudžetā samaksājušas 95,41 miljonu eiro. To vidū 16 ārvalstu komersantu filiāles katra nodokļos aizvadītā gada laikā samaksājusi vairāk nekā vienu miljonu eiro. Minētās filiāles pērn kopā ar darbavietām nodrošinājušas teju 4000 cilvēku, tāpēc var uzskatīt, ka

to izslēgšana no reģistra vai pat darbības apturēšana uz laiku varētu būtiski ietekmēt gan klientus un piegādātājus, gan darbiniekus, secinājis "Lursoft".

Atsevišķu filiāļu turpmākā darbība jau šobrīd ir apturēta vai apgrūtināta, jo, kā liecina "Lursoft" pētījums, tām reģistrēta darbības izbeigšana, saimnieciskās darbības apturēšana. 

Pēc apkopotās informācijas, saimnieciskā darbība šobrīd apturēta 46 jeb nepilniem 8% no visām ārvalstu komersantu filiālēm, kas nav reģistrējušas savus patiesos labuma guvējus. Daļai no tām reģistrēti arī nodokļu parādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti