Luksusa preču bizness Arktikā – salātu un dārzeņu audzēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pavārs Bendžamins Vidmars saimnieko polārajā siltumnīcā, turklāt roku rokā ar dabu. Viņš audzē Svalbāras – Arktikas salu arhipelāga – luksusa preces: salātus un dārzeņus.

Bendžamina siltumnīca, iespējams, ir viena no siltākajām vietām visā Svalbārā. Pusceļā uz Ziemeļpolu viņš audzē paipalas, dārzeņus un salātus. Tas viss tāpēc, lai varētu izdzīvot un tikt pie svaiga ēdiena.

“Viss sākās ar pārtikas audzēšanu – salātiem un dārzeņiem. Ierodoties no Amerikas, bija grūti pieņemt, ka nekur nevar tikt pie svaigiem dārzeņiem. Tie bija ļoti dārgi. Tāpēc nācās tos audzēt pašam. Svalbārā salāti ir luksusa prece.

Tas motivēja uzsākt savu biznesu – audzēt to, kā cilvēkiem trūkst.

Rezultātā vietējiem veikaliem un restorāniem sāku pārdot dārzeņus un salātus. Tagad ir arī paipalas, kas dēj olas. Arī tās nonāk veikalu plauktos,” stāsta Bendžamins.

Turklāt viņš saimnieko dabai draudzīgā veidā: “Negribu, lai okeānā nonāk pārtikas atkritumi. Tāpēc no restorāniem savācu ēdiena pārpalikumus, kompostēju tos un tur audzēju sliekas.”

Pārtikas atkritumus sliekas pārvērš mēslojumā, kas šādos apstākļos ir ļoti vērtīgs. Tāpēc augstā vērtē ir gan sliekas, gan atkritumi.

“Vistām sliekas ir lielisks olbaltumvielu avots. Jo vistām labāka pārtika, jo vairāk olu tās dēj. Tajā, ko citi sauc par atkritumiem, es saskatu vērtību,” saka pavārs.

Pilnu LTV raidījuma "Izziņas impuss" otro sēriju skaties šeit:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti