Rīta intervija

Juglas vidusskolas direktore Aija Melle par kompetenču izglītību

Rīta intervija

Ārija Martukāne par bērnunamu sistēmu un audžuģimenēm

Gaidis Bērziņš par Saeimas lēmumu iesaldēt kadastra vērtības

Lūgs steidzamību kadastrālo vērtību iesaldēšanai nākamgad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumi, kas paredz kadastrālās vērtības iesaldēt arī nākamajos divos gados, Saeimā varētu tikt skatīti steidzamības kartā. To ceturtdien, 11. maijā, intervijā Latvijas Radio atzina Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība).

Saeima ceturtdien Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus skatīs pirmajā lasījumā. Plenārsēdē tiks iesniegts desmit deputātu grupas lūgums šim  likumprojektam piešķirt steidzamības statusu – skatīt to divos, nevis trīs lasījumos, teica Bērziņš.

Pašreizējā likuma redakcija paredz no nākamā gada mainīt kadastrālo vērtību aprēķina kārtību, nosakot, ka kadastrālā vērtība vidēji ir 85% apmērā no īpašuma tirgus vērtības. Tas paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) apmēru.

Likumprojekts paredz atlikt šīs pieejas spēkā stāšanos uz diviem gadiem – līdz 2020.gadam, teica Bērziņš un atzina, ka steidzamība likumprojektam vajadzīga viena iemesla pēc– lai nesāktu izmantot šo jauno pieeju kadastrālo vērtību aprēķināšanā.

"Ministru kabinetam jau ir jārīkojas attiecībā uz nākamo gadu. Notiek informācijas apmaiņa starp pašvaldībām un valsti. Un tas termiņš ir 15. jūnijs.

Faktiski, ja šobrīd steidzamību neatbalsta, tad sanāk, ka 85% no tirgus vērtības ir piemērojami.

Un attiecīgi Tieslietu ministrijai ir jāgatavo attiecīgie grozījumi. Līdz ar to tas nav tas, ko mēs gribētu," atzina Bērziņš.

Viņš izteica cerību, ka likumprojektam tiks piemērots steidzamības statuss, jo pretējā gadījumā "droši vien tas būtu ļoti nepatīkams lēmums daudziem cilvēkiem nākamgad".

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs atzīmēja, ka NĪN slogs jau tagad atsevišķos gadījumos ir ļoti liels. Likumprojekts paredz atlikt minētās pieejas spēkā stāšanos, taču vienlaikus tiks meklēti risinājumi attiecībā uz kadastrālās vērtības aprēķina metodikas pārstrādi.

Ar to nākamajos divos gados nodarbosies Tieslietu ministrija, kam tostarp būtu jāmaina arī tas, ka dažu nekustamā īpašuma darījumu dēļ kadastrālās vērtības mainās visiem apkārtējiem īpašumiem, tādējādi arī audzējot NĪN slogu.

Bērziņš piebilda, ka vēl likumprojekts paredz arī to, ka pašvaldībām būs jāsniedz informācija par to teritorijās uzbūvētiem īpašumiem, par kuriem nav datu, vai tie ir nodoti ekspluatācijā.

Latvijā ir nepilni 7000 objektu, par kuriem kadastra reģistrā nav informācijas, un tie netiek aplikti ar NĪN.

"Šajos grozījumos paredzēts arī, ka pašvaldībām ir jāsniedz informācija par šiem objektiem, jo pašvaldību pārraudzībā ir būvvaldes un tām ir jākontrolē attiecīgajā administratīvajā teritorijā, vai objekts tiek nodots ekspluatācijā savlaicīgi. Ja netiek, tad par to paredzēta administratīvā atbildība," teica Bērziņš.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets aprīļa vidū akceptēja Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus, kas paredz arī nākamgad un aiznākamgad iesaldēt kadastrālās vērtības, kas tiek izmantotas īpašuma nodokļa aprēķināšanā. Ministri gan neatbalstīja ieceri atbrīvot vienīgo mājokli no NĪN.

Līdzīgs lēmums par kadastrālo vērtību iesaldēšanu pieņemts jau pērn, taču ministrijas un pašvaldību intereses pārstāvošās organizācijas līdz šim nav spējušas atrast visām ieinteresētajām pusēm pieņemamu risinājumu NĪN sistēmas uzlabošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti