Ludzā notiks atkārtota eļļu pārstrādes ceha ietekmes uz vidi sabiedriskā apspriešana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzņēmums “Ellikss Holding” Ludzā iecerējis būvēt atstrādātu autoeļļu pārstrādes cehu. Pilsētas nomalē, kur vēl padomju gados atradās degvielas uzpildes stacija, plānots izvietot tvertnes un ceha telpas. Tā kā pērn līdzīgu ieceri uzņēmums bija uzsācis īstenot Rēzeknes novada Strūžānos, kur tika konstatēti pārkāpumi, ideja par šāda pārstrādes ceha izbūvi tagad Ludzā dara bažīgu Valsts vides dienestu. Tāpēc paredzēta padziļināta vides izpēte un jau marta sākumā arī atkārtota sabiedriskā apspriešana.

ĪSUMĀ:

  • “Ellikss Holding” Ludzā iecerējis būvēt atstrādātu autoeļļu pārstrādes cehu.
  • Pilsētas nomalē plānots izvietot tvertnes un ceha telpas.
  • Uzņēmuma valdes loceklis: Pārstrāde būs videi draudzīga un neradīs smakas.
  • Riepu un eļļas pārstrādi šis uzņēmums pirms vairāk nekā gada vēlējās uzsākt arī Strūžānos.
  • Tomēr uzņēmums tā arī nav sācis reālu darbību, jo VVD  konstatēja pārkāpumus.
  • Plānotās ražotnes teritorijā notikusi bitumena noplūde.
  • Līdz šim brīdim uzņēmums piesārņoto teritoriju nav sakārtojis.
  • Par to uzsāktais kriminālprocess pret uzņēmumu “Ellikss Holding” izbeigts.
  • Jautājums par eļļas pārstrādes cehu Ludzā ir jāizskata arī Vides pārraudzības valsts birojam.
  • Birojs: tas būšot diezgan ilgs process.
  • 7. janvārī Ludzā jau notika ceha ietekmes uz vidi sabiedriskā apspriešana.
  • Apspriešanā piedalījās 11 cilvēki, bet birojam vēl ir jautājumi.
  • Atkārtota ražotnes izveides sabiedriskā apspriede notiks jau 2.martā.
  • Ludzas domē ceha izbūve bažas nerada.
  • Ceha izbūvei Ludzā plāno piesaistīt investoru - kādu Šveices pensiju fondu.
  • Kopējās ceha izbūves izmaksas ir nedaudz vairāk nekā 2 miljoni eiro.

Laukums Rūpniecības ielā 3c Ludzā ir slēgta rūpniecības teritorija. Tur Rēzeknes novada Strūžānos reģistrētais uzņēmums “Ellikss Holding” nolēmis uzstādīt atstrādātās eļļas pārstrādes iekārtas.

Ludzā notiks atkārtota eļļu pārstrādes ceha ietekmes uz vidi sabiedriskā apspriešana
00:00 / 05:12
Lejuplādēt

Uzņēmuma valdes loceklis Ruslans Parfilovs uzsvēra, ka pārstrāde būs videi draudzīga un neradīs smakas.

“Pārstrāde paredzēta slēgtās telpās, iekārtas darbojas pēc vakuuma pārstrādes principa,” sacīja Parfilovs.

“Bijušās degvielas uzpildes stacijas teritorijā plānots atjaunot visu infrastruktūru. Tie ir 780 kvadrātmetri. Un laukuma vidū tiks izvietots eļļu pārstrādes cehs un rezervuāru parks,” sacīja Parfilovs.

Līdzīgu uzņēmējdarbības iniciatīvu - riepu un eļļas pārstrādi - šis pats uzņēmums pirms vairāk nekā gada uzsācis arī Rēzeknes novada Strūžānos. Tomēr uzņēmums tā arī reāli nestrādā, jo Valsts vides dienests ir konstatējis pārkāpumus uzņēmuma darbībā.

Plānotās ražotnes teritorijā notikusi bitumena noplūde. Kā atklāj Valsts vides dienesta Rēzeknes reģionālās pārvaldes pārstāvis Visvaldis Noviks, līdz šim brīdim uzņēmums piesārņoto teritoriju nav sakārtojis.

“Uz to brīdi bija iesaistīta Ekonomisko noziegumu pārvalde. Viņi to izmeklēšanu vairāk saistīja ar atkritumu pārrobežu sūtījumu iespējamajiem pārkāpumiem. Savukārt vides pārvalde lika uzņēmumam to teritoriju sakārtot,” informēja Noviks.

Policijas uzsāktais kriminālprocess pret uzņēmumu “Ellikss Holding” tika izbeigts 2019. gadā, un pārkāpumu turpināja izskatīt vides pārvalde.

“Tika veikta atkārtota pārbaude, kuras rezultātā tika dots saistošs rīkojums sakārtot teritoriju. Šobrīd tas ir spēkā. Viņiem ir dots termiņš līdz aprīlim to izdarīt. Tāpat tika piemērots sods par ķīmisko vielu vai maisījumu neatbilstošu uzglabāšanu - 700 eiro. Pieredzi, kas radusies ar šo uzņēmumu, nevērtēsim kā negatīvu, bet tā rada zināmas bažas par turpmāko viņu rīcību,” sacīja Noviks.

Valsts vides dienesta Rēzeknes pārvalde nolēma, ka jautājums par uzņēmuma “Ellikss Holding” plānotās eļļas pārstrādes ceha izbūvi Ludzā ir jāizskata arī Vides pārraudzības valsts birojam.

Biroja ietekmes uz vidi novērtējumu daļas vadītāja Iveta Jēgere uzsvēra, ka tas būšot diezgan ilgs process.

“Pašlaik tiek veikta šī ieceres ietekmes uz vidi procedūra. Tā ir pašā sākuma stadijā, un šāda procedūra parasti tiek piemērota attiecīga veida darbībām, un šajā gadījumā tā ir atkritumu pārstrāde. Rēzeknes pārvalde ir secinājusi, ka šāda procedūra šajā gadījumā būtu lietderīga. Tā ir atklāta, pārskatāma procedūra, kurā piedalās arī sabiedrībā,” norādīja Jēgere.

Šā gada 7. janvārī Ludzā jau notika eļļu pārstrādes ceha ietekmes uz vidi sabiedriskā apspriešana. Pēc publiski pieejamās informācijas apspriešanā piedalījās 11 cilvēki, lielākoties uzņēmēji un preses pārstāvji.

Taču Vides pārraudzības valsts birojam radās papildu jautājumi par novērtējuma prasību izpildi.

“Sanāksme notika 7. janvārī, bet, izvērtējot komersanta iesniegtos dokumentus par šīs apspriešanas norisi Vides pārraudzības valsts birojā, mēs secinājām, ka atsevišķās novērtējuma prasības nav bijušas izpildītas, un tāpēc komersants ir uzsācis atkātotu apspriešanu,” pauda Jēgere.

Savukārt Ludzas pašvaldības Uzņēmēju konsultatīvās padomes vadītājam Jānim Romancānam  atkritumu pārstrādes ceha izbūve pilsētā bažas nerada. Viņaprāt, galvenais ir degradētās teritorijas sakārtošana, uzņēmējdarbības attīstība novadā un septiņu jaunu darbavietu radīšana, bet vides drošības jautājumos viņš paļaujas uz atbildīgajiem dienestiem.

“Mums ir atbildīgie dienesti, piemēram, Valsts vides dienests. Es neuzskatu, ka mums šajā gadījumā ir jāiejaucas cita valsts resora darbā. Tas ir viņu pienākums sekot tam, lai visi nosacījumi tiktu izpildīti. Mēs skatāmies uz to kā uz uzņēmējdarbības variantu, un, ja visi nosacījumi tiek izpildīti, mēs esam tikai par,” pauda Romancāns.

Uzņēmums “Ellikss Holding”, pret kuru pēc “Lursoft” datiem pēdējo divu gadu laikā celtas divas civilprasības, eļļas pārstrādes ceha izbūvei Ludzā plāno piesaistīt investoru, un tas būšot kāds Šveices pensiju fonds.

Kopējās ceha izbūves izmaksas ir nedaudz vairāk nekā 2 miljoni eiro. Tomēr projekta realizēšanu uzņēmums varēs uzsākt tikai pēc atbildīgo institūciju atļauju saņemšanas. Atkārtota ražotnes izveides Ludzā sabiedriskā apspriede notiks jau 2. martā Ludzas Tautas namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti