Eiro fokusā

Mazajiem uzņēmējiem vieglāku nodokļu nomaksu sola pēc gada

Eiro fokusā

Saziņa ar pakalpojumu sniedzējiem. Bieži uzklausa un atbild virtuālie asistenti

Par spīti ārkārtējai situācijai Ludzā uzsāk burgeru biznesu

Ludzā jauns uzņēmējs sāk burgeru biznesu – atver «1177 Burgerneicu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ludzā 22 gadus vecais uzņēmējs Artis Andrejevs uzsācis savu biznesu – atvēris burgernīcu. Ar kādiem izaicinājumiem saskaries jaunais uzņēmējs, pandēmijas laikā, uzsākot un cenšoties attīstīt uzņēmējdarbību nelielā pilsētiņā Latgalē.

"Atvērāmies oktobrī, bet firmu reģistrējām dienu vai divas pirms pirmā koronavīrusa viļņa," stāstīja "1177 Burgerneicas" īpašnieks Artis Andrejevs. Burgernīca atrodas Ludzas centrā, sarkanā ķieģeļu ēkā, netālu no skolas un pilsētas domes. "10. oktobrī mēs atvērāmies. Tolaik te bija pilns ar cilvēkiem, un tad nāca otrais koronavīrsa vilnis, un, es domāju, ka līdz martam ieviestie drošības pasākumi arī saglabāsies.

Pašlaik tāpat kā liela daļa ēdināšanas uzņēmumu, arī "1177 Burgerneica" savu produkciju izsniedz tikai līdzņemšanai.

Tik ilgi lolotā iecere par burgernīcu kā tikšanās un atpūtas vietu pilsētniekiem ir atlikta uz nenoteiktu laiku.

Burgeru ēstuves "1177 Burgerneicas" īpašnieks Artis Andrejevs
Burgeru ēstuves "1177 Burgerneicas" īpašnieks Artis Andrejevs

"Mums savā ziņā paveicās, jo jau sākotnēji uzsākām "fast food " biznesu. Sanāk tā, ka atnākot, vari mierīgi pasūtīt  ēdienu un aiznest to uz jebkuru citu vietu. Tagad cilvēks klātienē vai arī var veikt pasūtījumu iepriekš pa telefonu," klāstīja uzņēmējs.

"1177 Burgerneicā" strādā pieci cilvēki. Nelielai pilsētiņai kā Ludzai tas jau skaitās vidējs uzņēmums.

"Iepriekš mēs strādājām uzreiz visi 5 cilvēki. Tagad viens cilvēks atnāk uz virtuvi uz dažām stundām, sataisa visas sagataves, pēc tam atnāk divi cilvēki, kuri strādā tikai virtuvē. Vienā laikā darbā ir maksimums divi cilvēki. Tas, protams, nav tik forši kā iepriekš, kad varējām satikties un strādāt visi kopā," atzina Andrejevs.

Jaunais uzņēmējs atklāja, ka gandrīz septiņus mēnešus pēc uzņēmuma reģistrācijas, gaidot labākus laikus, telpās noticis remonts, un te ar draugu atbalstu lielākoties strādājis viņš pats.

"Neilgi pirms atvēršanās biju uztaisījis video, ka meklēju cilvēkus, komandu. Es biju šokēts, jo video bija apskatījuši vairāk nekā 9 000 cilvēku, bet atrakstījuši tikai trīs. Iepriekš es biju dzirdējis, ka, redz, Ludzā neesot darba, bet īstenībā es sapratu, ka  šeit cilvēki  īsti arī negrib neko darīt," sprieda Andrejevs.

Viņš atzina, ka pašlaik lolot cerības par gaišu nākotni kļūst aizvien grūtāk un viņam ir pamatotas bažas par uzsāktā biznesa nākotni. 

Ēstuves "1177 Burgerneicā" telpas Ludzas pilsētā
Ēstuves "1177 Burgerneicā" telpas Ludzas pilsētā

Viņš cer, ka uz pavasari ierobežojumi varētu mazināties un līdz tam laikam esot vienkārši jāizdzīvo.

Burgernīcā strādā nepilnus divus mēnešus un ienākumi nav tik lieli, lai atļautos maksāt lielu īres maksu. Taču jaunais uzņēmējs atzina, ka viņiem ir paveicies, jo ēkas īpašnieks, izprotot pašreizējo situāciju, ir nācis pretī un pazeminājis maksu par telpu īri.

"Pirmos trīs mēnešu īres maksu nemaksāju, jo es te nācu un remontēju telpas. Arī vēlāk ēkas īpašnieks krietni samazināja cenu tieši Covid-19 dēļ. Manā gadījumā vismaz pašlaik ar to viss ir kārtībā," sacīja Andrejevs.

Pašlaik klientu kļuvis mazāk, un tā neesot  tikai  distancēšanās ierobežojumu vaina, bet arī tas, ka pilsētā iedzīvotāju pirktspēja ir kritusies. Taču pircēji ir, lai arī ne tik daudz, kā tas bija pirms mēneša.

Andrejevs atklāja, ka uzsākt biznesu savā dzimtajā pilsētā viņu mudinājušas arī patriotiskas jūtas. 

Ne velti burgernīcas nosaukumā ir skaitlis 1177, kas ir gads, kad pirmo reizi vēstures materiālos ticis minēts Ludzas nosaukums.

Arī latgaliešu valoda te skan biežāk, nekā latviešu valoda.

"Tas ir arī  sava veida patriotisms. Es sāku runāt latgaliski un man jau pavisam cita runas maniere. Man šķiet, ka latgaliski es pat runāju daudz pozitīvāk. Es vairākas reizes esmu bijis ārzemēs, bet  vienmēr esmu atgriezies. Jā, ārzemēs ir ļoti labvēlīgi nosacījumi jaunajam uzņēmumam, bet man gribējās, gan sevi pārbaudīt, gan dot iespēju savai dzimtajai pilsētai," viņš sacīja.

Andrejevs, uzsākot savu biznesu, ir domājis arī par to, kā varētu atbalstīt citus vietējos uzņēmējus, tāpēc izejvielas  burgeriem viņš izvēlas no vietējiem ražotājiem. "Es sadarbojos ar daudzām firmām. Gaļu mums piegādā "Kurzemes gaļsaimnieks". Bulku cepšanu un piegādi mēs esam sarunājuši ar Ludzas maiznīcu. Tādā veidā atbalstām savējos ražotājus."

Nelielā "1177 Burgerneica" Ludzā strādā kopš oktobra un drīzumā, uzņēmums plāno veikt savas produkcijas piegādi pa tiešo klientam. Taču, raugoties nākotnē, uzņēmuma īpašnieks plāno biznesa attīstībai piesaistīt arī pašvaldības un Eiropas Savienības finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti