Dienas ziņas

Aicina ievērot piesardzību peldsezonā

Dienas ziņas

Turaidas muzejrezervātā atjauno Klaušinieku māju

Ludzā durvis ver šūšanas cehs

Ludzā durvis ver šūšanas cehs ar 20 darba vietām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad darbu sāka Latgales speciālā ekonomiskā zona, un sadarbības projektā Ludzā radītas 20 jaunas darba vietas. Izveidots jauns šūšanas cehs, kas dod iespēju cilvēkiem strādāt arī ar padomju laikos iegūto šuvēja kvalifikāciju. 

Nelielajā pierobežas pilsētā Ludzā, kur bezdarba līmenis sasniedz 19%, šajā nedēļā atklātais šūšanas cehs jeb Krāslavas uzņēmuma SIA "Nemo" filiāle ar 20 jaunām darba vietām ir salīdzinoši vērā ņemams notikums. Darbu te atradušas kā jaunas meitenes, tā pirmspensijas vecuma sievietes ne vien no Ludzas, bet arī no tuvākās apkārtnes.

"Nemo"pamatā tiek šūtas sieviešu virsdrēbes. Gandrīz visa produkcija tiek eksportēta uz Skandināviju un citām Eiropas valstīm. Izejmateriāli tiek importēti no Honkongas.

Galvenā uzņēmuma filiāle jau ilgus gadus darbojas Krāslavā, bet pērnā gada maijā atvērta filiāle Gulbenē, šogad – Ludzā. "Nemo" atzīts par vienu no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latgales plānošanas reģionā.

"Latgalē ir ļoti daudz vietas, kurs sievietes prot šūt, un varbūt viņam ir iedzimts talants, un viņas arī varētu šūt, ja viņām būt piedāvātas darba vietas, ko mēs arī mēģinām darīt," teica SIA "Nemo" valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe.

Savukārt ārzemju tirgus pieprasa kvalitatīvs izstrādājumus, tāpēc, pieņemot darbiniekus arī jaunatklātajā šūšanas cehā Ludzā, esot izvirzītas zināmas prasības.

Uzņēmuma "Nemo" atvērtajam šūšanas ceham Ludzā darbinieku meklēšanā iesaistījās arī Nodarbinātības Valsts aģentūras Ludzas filiāle. Tās vadītājs Edgars Tereško skaidro - jau agrāk vairākkārt bezdarbniekiem tikuši rīkoti šuvēju kursi, un šobrīd ir iespēja uzsākt arī darbu šajā specialitātē.

Cehā strādā gan darbinieces ar speciālo tehnisko izglītību, gan šuvējas, kas apguvušas arodu Nodarbinātības valsts aģentūras organizētajā apmācībās. Darbinieču vidū ir arī jaunietes, kas atzinīgi vērtē iespēju strādāt dzimtajā pilsētā.

"Vispār jauniešus bez iepriekšējas pieredzes nekur neņem, bet nu var atrast – redz, šeit bija iespēja," stāsta šūšanas ceha "Nemo" darbiniece Dana.

Konkurence darbam šūšanas cehā bijusi sīva – no vairāk nekā 50 pretendentēm izvēlētas 20 labākās.

Ceha vadītāja Marija Vindača atzīst, ka par spīti konkurencei šis arods tomēr ir smags un tam šobrīd tiešām trūkst kvalificēta darbaspēka.

"Šuvējām motoristēm, kas pabeigušas tehniskos, ir ļoti grūti atrast darbu. Tāpēc, ka principā Ludzā nekad agrāk nav bijuši šūšanas cehi. Tas ir ļoti smags darbs," sacīja Vindača.

Ludzāniete Žanna, kura līdz šim strādāja citā uzņēmumā, mainot darbavietu, cer ne tikai pilnveidoties kādreiz iegūtajā profesijā, bet arī nopelnīt vairāk. “Līdz šim strādāju uzņēmumā "Ludzas Maiznīca", taču pēc profesijas es esmu šuvēja. Pagaidām šuju vējjakām kabatas. Tā kā šūšanas uzņēmumā atalgojums vienmēr ir atkarīgs no padarītā darba, ceru , ka darba maiņu nenožēlošu.”

Šūšanas ceham "Nemo" nav sava zīmola, taču visus tā ražotos apģērbus rotā uzraksts "Made in Latvia", un tas palīdz pierādīt Latvijas konkurētspēju tekstilrūpniecības tirgū visā Eiropā.  “Nemo” pārsvarā ražo sieviešu kostīmus un mēteļus un savu produkciju eksportē uz Skandināviju un citām Eiropas valstīm. Te šūto mēteli iegādājusies pat Beļģijas karaliene Margareta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti