Lūdz ES atbalstu piena lopkopjiem un cūkkopjiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) Briselē lūgs tālāku Eiropas Savienības (ES) ārkārtas finansiālo atbalstu Latvijas ražotājiem piena un cūkgaļas nozarēs. Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē pirmdien, 14.martā, turpināsies pārrunas par dalībvalstu iesniegtajiem priekšlikumiem tirgus krīzes risināšanai.

Zemkopības ministrijas dati liecina, ka Latvijā piena iepirkuma cena kopš Krievijas embargo noteikšanas ir samazinājusies par 26%. Savukārt cūkgaļas iepirkuma cena samazinājusies par 20%. Gadījumā, ja atbalsts netiks piešķirts, lauksaimnieki varētu rīkot arī protestus.

Lauksaimniecības ministri pirmdien, 14.martā, Briselē turpinās diskusiju par lauksaimniecības krīzes risinājumiem. Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas nosūtījušas vēstuli ES lauksaimniecības komisāram Filam Hoganam ar lūgumu ieviest virkni pasākumu, kas palīdzētu mazināt smago tirgus situāciju reģionā.

Pamata prasība ir papildu tiešais atbalsts piena lopkopjiem un cūkkopjiem. Savukārt vēl par citām prasībām papildināja „Zemnieku saeimas” valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre. „Vairāki pasākumi, kam nebūs momentāna ietekme uz saimniecībām budžetiem, kā arī nepieciešams kaut ko darīt, lai samazinātu resursu cenas. Piemēram, minerālmēslu tirgus Eiropā ir ļoti pasargāts un par to maksā visi Eiropas lauksaimnieki. Tur ir nepieciešami daži lēmumi, lai beigtu pasargāt tos minerālmēslus, ko ieved Eiropā. Tāpat mēs prasām intervences cenu palielināšanu (..),” paskaidro Dzelzkalēja-Burmistre.

Piena nozarē jau vairāk nekā gadu darbs notiek pašizmaksas līmenī un un zem pašizmaksas, pērn zemnieku saimniecības no izputēšanas glābuši atbalsti, norādīja „Zemnieku saeimas” pārstāvis, piena lopkopis Juris Cīrulis.

Gadījumā, ja netiks saņemts arī ES ārkārtas atbalsts, Latvijas lauksaimnieki varētu rīkot arī protestus. „Ir satraucoša tendence – rit kāds otrais, trešais mēnesis, kad tā cena dinamiski krīt uz leju – mēnesī pa vienu vai diviem centiem. Ir dzirdēti gadījumi, ka par litru pienu maksā 17 centus, kas ir stipri zem pašizmaksas. Doma, ka jāmet pie malas tā piena lopkopība, daudziem ir galvā,” saka Cīrulis.

Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro, bet zaudējumi cūkgaļas nozarē - 24 miljonus eiro.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece norāda, ka patlaban par saimniecību bankrotiem vēl nav ziņu, taču ilgtermiņā pašreizējo iepirkuma cenu cūkkopji neizturēs. „Protams, cūkaudzētāji cer uz tiešu atbalstu. Ilgtermiņā ir tie paši uzdevumi, kas jau agrāk izvirzīti: jauni tirgi un iespēja pārorientēties, neciešot finansiāli (..),” stāsta Lejniece.

Jau ziņots, lai novērstu lauksaimniecības uzņēmumu bankrotu vilni, Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas nosūtījušas vēstuli ES lauksaimniecības komisāram Filam Hoganam ar lūgumu ieviest virkni pasākumu, kas palīdzētu mazināt smago tirgus krīzi Baltijas reģionā.

Latvijā piena nozarē aizvadītā gada laikā nekompensētie zaudējumi sasnieguši 96 miljonus eiro, bet Lietuvā 150 miljonus eiro. Arī cūkgaļas nozarē embargo dēļ Latvijas zemnieki zaudējuši 24 miljonus eiro.

Vēstīts, ka piensaimniekus smagi skāra pagājušajā gadā ieviestās Krievijas sankcijas pret ES un citu valstu, kas ieviesa sankcijas pret Krieviju, produkciju. Piensaimnieki vairākkārt norādījuši, ka piensaimniecība vairs nav rentabla un iepirkumu cena par litru nesedz pat pašizmaksu. Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro, iepriekš lēsa Zemkopības ministrijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti