LU tomēr nolēmusi pārdot mantoto «zīda karaļa» Hirša villu Juglā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Universitāte (LU) par vairāk nekā diviem miljoniem eiro nolēmusi izsolīt tai piederošo 17 hektāru lielo īpašumu Juglā, ko tā savulaik saņēma mantojumā no viena no bagātākajiem pirmskara Latvijas uzņēmējiem Roberta Hirša.

Latvijas Radio aizpērn vēstīja, ka par “zīda karali” dēvētā Hirša villa Juglā, Salamandras ielā, līdzās viņa kādreizējai “Rīgas auduma” rūpnīcai pārvērtusies drupās.

Universitāte tai ļāva iet postā, jo pārējā teritorija nesa ienākumus. Tagad plāni mainījušies un nolemts teritoriju pārdot, lai naudu ieguldītu Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā Torņakalnā, informēja universitātes Infrastruktūras departamenta direktors Marģers Počs.

“Īpašums prasa rūpes, uzraugošo institūciju nosacījumi kļūst arvien stingrāki, un mums arvien vairāk līdzekļu ir jāvelta šī īpašuma uzturēšanai. Latvijas Universitātei primārā deleģētā funkcija nav šādu nekustamo īpašumu apsaimniekošana pēc būtības.

Redzot, ka mēs netiekam galā, šis fokuss ir mazliet mainījies,” skaidro Počs.

Viņš uzsver, ka par mantotā īpašuma pārdošanu saņemtā nauda netiks “kaut kur izķiņķelēta”, bet ieguldīta atpakaļ LU nekustamajā īpašumā – jaunās, modernās mācību ēkās.

LU pārstāvis Marģers Počs: Par Hirša villas pārdošanu
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

“Ja novērtētā īpašuma vērtība ir virs diviem miljoniem eiro, bet tīrie gūtie ienākumi – ap 40 000 eiro, tad, ja paskatāmies pēc tādas finanšu loģikas un relatīvā ienesīguma, tie ir nepilni 2% gadā. Ja rodas kādas alternatīvas, tad varbūt drīzāk šo naudu var noguldīt bankā, nopirkt kādas drošas obligācijas un gūt tos pašus ienākumus, bet bez rūpēm,” sacīja Počs.

Hirša īpašuma izsoli plānots rīkot rudens pusē cerībā, ka tobrīd būs normalizējusies epidemioloģiskā situācija un varētu būt lielāka investoru interese.

“Tas ir arī laiks, kad investori parasti plāno nākamo gadu budžetus. Tādā veidā mēs ceram, ka varētu būt lielāka interese par šo īpašumu,” norādīja Počs.

Viņš arī piebilda, ka LU nesteigsies ar īpašuma pārdošanu par katru cenu, jo “šobrīd mēs ejam pēc sava nekustamo īpašumu attīstības plāna, mums jau ir uzkrāts zināms finansiāls spilvens Torņakalna attīstībai, līdz ar to nav tā, ka mēs pa galvu, pa kaklu metamies tirgot. Stratēģiski mēs to darīsim, bet šobrīd nogaidām labākus tirgus apstākļus”.

Savukārt LU īpašums Anniņmuiža ar parku joprojām nav pārdots, divas izsoles beigušās neveiksmīgi, pašlaik LU ietur pauzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti