Rīta Panorāma

Latvijas iedzīvotāji sveic Lietuvu simtgadē

Rīta Panorāma

Intervija ar Leonardu Ķesteri

Intervija ar Līgu Leitāni

LU ekonomikas pētniece: Gadā varētu mantot 6-7 miljonus eiro valsts fondēto pensiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ieviešot valsts fondēto pensiju līdzekļu mantošanu, Latvijā gadā tie varētu būt seši līdz septiņi miljoni eiro, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte lektore, pētniece Līga Leitāne.

Latvijas Universitātes pētījumā secināts, ka gadrīz 95% cilvēku vēlētos, lai viņu uzkrātais pensiju kapitāls būtu mantojams, kaut gan šobrīd Latvijā 2. pensiju līmenī tas nav iespējams. Turklāt vairāk nekā 40% uzskata – ja tas būtu iespējams, valstī uzlabotos nodokļu nomaksa.  

Leitāne pastāstīja, ka Latvijā gadā aptuveni pieci seši tūkstoši cilvēku darbaspējīgā vecumā nomirst, nesasniedzot pensijas vecumu. Turklāt lielākoties tie ir vīrieši.

Līdz ar to, ieviešot otrā pensiju līmeņa ieguldījumu mantošanas iespēju, būtu jārēķinās ar sešiem līdz septiņiem miljoniem eiro, kas tiktu mantoti.

Viņa norādīja arī uz Latvijas Komercbanku asociācijas analīzi: “Ja maksātāju skaits palielinātos pat par dažiem procentiem, tad attiecīgi nosegtos šie līdzekļi.”

Tāpat LU pētniece atzina, ka pastāv vairāki riski pensiju sistēmai gadījumā, ja tiktu ieviesta 2.pensiju līmeņa mantošana. Viens no tiem saistīts ar apgādnieka zaudējuma pensiju: “Ja cilvēks miris, pirms sasniedzis vecuma pensiju, un paliek apgādnieki, tieši bērni, tad šī nauda tiek novirzīta apgādnieka zaudējuma pensiju izmaksai. Tad jautājums, ko tādā gadījumā darīt. Vai šie bērni nepaliks bez apgādājuma. (..) Tad varētu būt izvēles iespējas: vai nu apgādnieka pensija, vai mantojums.”

KONTEKSTS:

Saeima novembra sākumā pirmajā lasījumā atbalstīja opozīcijas iesniegtos grozījumus, kas paredz pensiju uzkrājuma mantošanas iespēju. Labklājības ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") neatbalsta otrā pensiju līmeņa uzkrājumu mantošanu. Viņaprāt, nākotnē tas var kaitēt sociālajam budžetam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti