LTVC vadītāja: Latvijā vērojams sviesta pirkšanas bums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pašlaik Latvijā ir vērojams sviesta pirkšanas bums, kāds pirms vairākiem gadiem pieredzēts, piemēram, ar griķiem. To Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) direktore Ingūna Gulbe.

Sviesta cenas tirdzniecības tīklos (eiro/kg, pasūtot internetā*)

  • 5,74 eiro Lielbritānijā (tauku saturs 82%, 250 gramu iepakojums, “Tesco”);
  • 6,56 eiro Īrijā (tauku saturs 82%, 227 gramu iepakojums, “SuperValu”);
  • 6,65 eiro Polijā (28,25 zloti par kilogramu, tauku saturs 83%, 200 gramu iepakojums,“Groszek”);
  • 6,84 eiro Francijā (tauku saturs 82%, 250 gramu iepakojums, “Auchan”);
  • 7,16 eiro Vācijā (tauku saturs 82%, 250 gramu iepakojums, “Aldi Nord”);
  • 8,10 eiro Zviedrijā (77,90 kronas par kilogramu, tauku saturs 82%, 500 gramu iepakojums, "Coop";
  • 8,75, 9,71 un 9,72 eiro Latvijā (trīs paši lētākie ne akcijas piedāvājumi, attiecīgi 200, 170, 180 gramu iepakojumi, tauku saturs 82%, “e-Maxima.lv”);
  • 9,27 eiro Igaunijā (tauku saturs 82%, 150 gramu iepakojums, “Maxima.ee”).

*cenas, pasūtot produktu internetā no tirdzniecības tīkla, kam ir arī reāli veikali; piemērā nav ņemti vērā paši lētākie (arī akciju) un paši dārgākie piedāvājumi.

“Tas [sviesta cenu] burbulis tiešām ir, un tas vairāk ir radies dažādu mediju ietekmē. Tagad “Facebook” vairākas grupas izveidojušās, kurš redzējis kādas sviesta paciņas, kuros veikalos, cik biezi plaukti un tā tālāk,” teica Gulbe.

Pēc viņas teiktā, cilvēki, kas iepriekš sviestu uzturā nelietoja vai maz lietoja, tagad, “visu to dzirdot, atkal ķērušies pie sviesta pirkšanas”.

"Un tādi bumi mums ir bijuši daudz. Tāds bija dažus gadus atpakaļ ar griķiem, kad tie uzreiz sāka maksāt trīs reizes vairāk. Ne tos trīs reizes vairāk kāds sāka ēst, neko. Domāju, ka palika plauktos, iemetās kodes un izmeta ārā.

Ar sviesta pirkšanu tagad ir tieši tas pats - ka man jāpaspēj nopirkt, jāskrien uz veikalu. Var jau būt, ka apēdīs," sprieda LTVC vadītāja.

Viņa norādīja, ka produkta cena nevar pieaugt bezgalīgi un neadekvāti, ņemot vērā konkurenci tirdzniecībā un arī piena pārstrādē, kur konkurence Eiropas līmenī ir "ļoti liela".

"Līdzko tā [cena] būs pārāk augsta, apstāsies tā [produkta] pirkšana. Tie, kas ir gatavi pie pirmās dzirdēšanas par kaut ko iet un nopirkt, pilnu ledusskapi nopirks, bet tāpat vairāk nepirks. Tas lielais burbulis un pirkšana beigsies," lēsa Gulbe.

Viņa norādīja, ka tagad nav neviens medijs, kas nerunātu par sviesta cenām un to pieaugumu, tāpat tas aktīvi tiek apspriests sociālajos tīklos. "Tad, kad tas beigsies, tad būs tāpat kā iepriekšējās reizēs," noteica Gulbe.

Viņa gan atzina, ka Lietuvā salīdzinājumā ar Latviju piena produkti ierasti ir nedaudz lētāki, tomēr jāņem vērā tas, ka piena pārstrāde kaimiņvalstī ir daudz spēcīgāka.

"Mums nav vienādas cenas Baltijas valstīs. Katrā valstī lētāks ir tas, kur katra valsts ir stiprāka. Latvijā tie ir milti un miltu produkti, jo mums ir ļoti stipri dzirnavnieki. (..) Igaunijā tā ir gaļas nozare, Lietuva ir stiprāka piena nozarē," teica LTVC vadītāja.

Ja salīdzina produktu cenas veikalos dažādās valstīs, tad cenas ir salīdzināmas tikai tad, ja salīdzina identiskus produktus identiski lielā iesaiņojumā, piebilda centra vadītāja.

Ziņu aģentūras LETA arhīvs liecina, ka griķu pirkšanas drudzis Latvijā piedzīvots 2010. gada otrajā pusē. Toreiz cilvēki steidza pārtikas veikalos iepirkt griķus. Iemesls tam bijis vienkāršs - pamatīga ažiotāža par to, ka šis produkts kļūs neglābjami dārgāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti