Panorāma

Mācību stundu nodrošināšana – šogad liels izaicinājums

Panorāma

Panorāma

Ukrainā lauksaimnieki vispirms cer uz mieru, tad – eksportu

LTV Ukrainā: Lauksaimnieki cer uz eksportu, bet visvairāk – mieru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Odesas apgabala lauksaimnieki cerīgi par vienošanos, saskaņā ar kuru atsācies graudu eksports, tomēr cer uz ko vairāk – mieru. “Būs miers, būs arī eksports,” Latvijas Televīzijai (LTV) uzsvēra saimniecībā Odesas apgabalā, kurā sākas saulespuķu sēklu ražas novākšana.

Piejūras vējā čaukst saulespuķes. Saimniecībā Odesas apgabalā Ukrainas dienvidos tās jau noziedējušas un teju nogatavojušās, dzeltenos toņus nomainījis brūnganais – kuru katru dienu sāksies saulespuķu sēklu ražas vākšana. 

Ukrainas agronoms Igors
Ukrainas agronoms Igors

LTV tikās ar saimniecības agronomu Igoru. Ir acīmredzams, ka lauksaimniecība ir viņa sirdslieta, un viņš var daudz izstāstīt gan par labības, gan par saulespuķu audzēšanas un izmantošanas detaļām. Saulespuķu sēklas jau viegli birst ārā – atliek tikai pielikt roku. Jo labāka raža – jo labāki ienākumi saimniecībai.

“Šīs ir saulespuķes eļļai. Tās nav graušanai, kuras pārdod paciņās kā našķi. Šīs ir pārstrādei. No eļļas tad taisīs varbūt margarīnu vai kā piedevu pārtikas produktu ražošanā. No saulespuķes var izgatavot ļoti daudz ko. Visu, ko gatavo, piemēram, ar soju, to visu var izgatavot ar saulespuķi. Ja jūs tagad paņemtu eļļas pudeli, piemēram, Amerikā, tur būs uzrakstīs – “Made in Ukraine”, ražots Ukrainā. Jo Ukraina ir viens no vadošajiem ražotājiem gan apjoma, gan eksporta ziņā,” stāstīja agronoms. 

Odesas apgabalā, kā jau Ukrainas dienvidos, ražu sāk novākt agrāk. Šīs saimniecības graudi jau glabātavās, gaida, kad pienāks rinda eksportam. Paši sev atstājuši tikai nelielu daļu. Ražas novākšana Ukrainas dienvidos bija sarežģīta – degvielas trūkums vasaras sākumā, raķešu triecieni, lauku degšana.

Lauksaimnieks Oleksandrs tomēr ir pozitīvi noskaņots – pateicas Latvijai par palīdzību Ukrainas valstij, gan praktisko, gan morālo, un uzsver – “tikām galā, pateicoties jums un civilizētajai pasaulei”. Viņu priecē fakts, ka izdevies atsākt ierobežotu, bet tomēr eksportu no Odesas apgabala ostām. Tomēr viņš cer uz ko lielāku. 

Lauksaimnieks Oleksandrs
Lauksaimnieks Oleksandrs

"Saimniecībai tas nenozīmē tikai pārtikas produktu izaudzēšanu, biznesam tas pirmām kārtām ir apgrozījums. Un mūsu valdībai tas nozīmē nodokļu ieņēmumus, no kuriem finansēt mūsu bruņotos spēkus. Tādēļ tas ir labi, bet kā būs tālāk, laiks rādīs. Cerēsim, ka viss būs labi. Mums ir lielas cerības, ka būs miers. Ja tas piepildīsies, tad būs arī eksports. Mums vajadzīgs miers,” uzsvēra lauksaimnieks.

Ne tikai labība un saulespuķu sēklas, bet arī kukurūza ir viena no Ukrainas eksporta precēm, un zemnieki paļaujas, ka vismaz jūrasceļu pamiers turpināsies.

Tieši kukurūza bija tā, kas atradās pirmajā kravā, ko izveda no Odesas ostas saskaņā ar nesen panākto vienošanos par Ukrainas labības eksportu. Ukraiņu zemnieki cer, ka vienošanās būs ilgtspējīga un eksports turpināsies, par spīti tam, ka karam beigu neredz.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukuma dēļ Ukraina stipri samazināja graudu eksportu. Taču 22. jūlijā Stambulā Ukraina un Krievija parakstīja atsevišķas vienošanās ar Turciju un ANO par graudu eksporta atsākšanu no Melnās jūras ostām. Ukraina iepriekš paziņoja, ka vienošanos par graudu eksporta atsākšanu parakstīs tikai ar Turciju un ANO, noraidot jebkādus tiešus darījumus ar Maskavu. Krievija ar Turciju un ANO parakstīja atsevišķu identisku vienošanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti