Panorāma

Bērnu asistentiem nogriež transporta izdevumu atmaksu

Panorāma

Krievijā Valsts domes vēlēšanas, opozīcija izslēgta

Neapliekamo minimumu plāno celt līdz 400 eiro

LTV: Neapliekamo minimumu nākamgad plāno celt līdz 400 eiro 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valdības partijas nākamā gada budžeta plānošanas sarunu laikā izteikušās, ka tajās apsvērta neapliekamā minimuma celšana vismaz līdz 400 eiro, liecina Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošā informācija. Sarunas ar partiju pārstāvjiem liecina, ka, visticamāk, politiķi priekšlikumu atbalstīs.

Tas nozīmē mazliet vairāk naudas strādājošajiem iedzīvotājiem pēc nodokļu nomaksas, taču mazāk ieņēmumus pašvaldībām. Valdībā nākamā gada budžeta likumu plānots apstiprināt jau oktobra vidū. 

Diferencētā neapliekamā minimuma celšanu aizstāv gan premjers Krišjānis Kariņš, gan finanšu ministrs Jānis Reirs no “Jaunās Vienotības”. Abi rakstiskās atbildēs LTV norādīja, ka ieguvumi būtu vairāki, piemēram, nevienlīdzības mazināšana.

Kariņš atzīmēja: “Mūsu mērķis ir veidot sociāli taisnīgu un konkurētspējīgu nodokļu sistēmu. Veidojot šā gada budžetu pērn, lēmām par sociālo iemaksu samazināšanu par vienu procentpunktu, līdz ar to būtu loģiski to turpināt, palielinot neapliekamo minimumu.”

Savukārt Reirs norādīja, ka budžeta projektā šobrīd paredzēts neapliekamo minimumu celt no 300 līdz 400 eiro. 

Tas nozīmē, ka mazo un vidējo algu saņēmējiem uz rokas nākamgad paliktu līdz 20 eiro vairāk. 

Atbalstu tam pauž arī citu koalīcijas partiju pārstāvji.

Piemēram, Krišjānis Feldmans (Jaunā konservatīvā partija) sacīja: “Ir vērojams arī inflācijas pieaugums, un būtu nepieciešams tomēr mazināt darbaspēka nodokļus tieši šajā relatīvi mazāko algu saņēmēju lokā.”

Tikmēr Saeimas deputāts Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”) atklāja, ka viņa pārstāvētā frakcija stingri atbalsta nepieciešamību ar nākamo gadu paaugstināt neapliekamo minimumu: “Tas būtu nozīmīgs efekts. Protams, par to, kāda ir tā summa, līdz kurai jāpaaugstina, par to ir jāvienojas valdības koalīcijas sarunās. (..) Šķiet, ka 400 eiro varētu būt summa, ar kuru vajadzētu sākt sarunu, bet, iespējams, ka nepieciešama lielāka.”

Mazliet piesardzīgāka ir Nacionālā apvienība. Partijas vadītājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka atbalsta darbaspēka nodokļu samazināšanu, taču esot atvērts jautājums, vai neapliekamais minimums ir pareizais veids, kā to darīt.

“Mēs redzam arī zināmus mīnusus šādai pieejai, jo daļa darbinieku, kas jau izmanto šo neapliekamo minimumu par apgādībā esošām personām, viņus šie atvieglojumi var nesasniegt,” pauda Dzintars.

Finanšu ministrija aprēķinājusi, ka neapliekamā minimuma celšana līdz 400 eiro izmaksātu 77,2 miljonus eiro. Valsts budžetā ieņēmumi kristos par 11,6 miljoniem, savukārt pašvaldību budžetos – par 65,6 miljoniem. 

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vadītājs, Saeimas deputāts Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) atzīmēja, ka iztrūkums pašvaldībām būtu jākompensē.

Valainis norādīja: “Citādāk, šādu jautājumu pieņemot, pēc būtības noņems nost kādam vietu bērnudārzā vai kādu saremontētu ceļu. Tā nauda jau nav no nekurienes.”

Valdībā nākamā gada budžeta likumu plānots apstiprināt oktobra vidū. Pēc tam par budžetu balsos Saeimas deputāti.

Saeimā ceturtdien atbalstīja tālākai izskatīšanai nodot iedzīvotāju iniciatīvu par 2021. gada nodokļu reformas atcelšanu. To parakstījuši vairāk nekā 16 000 cilvēku. Iepriekš reforma daudz kritizēta no radošo profesiju pārstāvju puses, kuriem tā paredz vislielākās izmaiņas. Iniciatīvas nodošana Saeimas komisijai nenozīmē, ka parlaments to atbalsta, bet to, ka diskusijas parlamentā turpināsies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti