Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

Panorāma

Latvijas Banka litus pret eiro mainīs līdz 28.februārim

Pēc Baltijas pārejas uz eiro augtākās cenas ir Rīgā

LTV eksperiments: Visās Baltijas valstīs ir eiro – lielākās cenas Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kopš Lietuva gadu iesākusi ar eiro, vieglāk kļuvis salīdzināt cenas visās trijās Baltijas valstīs. Pagaidām tie gan ir tikai pirmie iespaidi, tāpēc tālejošus secinājumus vēl izdarīt pāragri. Taču izskatās, ka Rīgā iepirkties tomēr sanāk nedaudz dārgāk nekā Tallinā un Viļņā.  

Viļņas ielās visbiežāk dzirdētais sajūtu raksturojums par pāreju uz eiro parasti bija tirgotājas Danutas teiktais: „Kā tur būs, neviens jau nezina! Kamēr ar to nesaskarsimies.. Vai ne? Jums taču droši vien arī tā bija.”

Patlaban Lietuvas tirgotāji pārdzīvo pirmās divas grūtākās nedēļas, kad apgrozībā ir gan vecā, gan jaunā nauda, un gluži tāpat kā Latvijā pirms gada rūpīgi apgroza pirkstos katru naudas gabalu. Te mediji atgādina, ka Latvijā, pārejot uz eiro, pirmajā mēnesī liela daļa iedzīvotāju centās pirkt mazāk, jo lats bija spēcīgāka valūta un tāpēc eirocenas šķita ļoti lielas. Bet Lietuvā izskatās otrādi.

Pirmajās janvāra dienās cenas eiro izteiksmē Viļņā izskatījās patīkami zemas. Piemēram,  Lietuvas gardēžu iecienītais „Bajāru šķiņķis” litos maksāja 70, bet eiro – tikai 19.

"Panorāmas" iepirkuma groza kopsumma:

(daži produkti „Rimi” un „Statoil”)

Rīgā – 21,07 eiro
Viļņā – 20,8  eiro
Tallinā – 20,45

 Tā kā nu uz eiro oficiāli ir pārgājušas jau visas trīs Baltijas valstis, ir laba iespēja pavērot, kādas ir cenas katrā no galvaspilsētām. 

Salīdzinot cenas trijās Baltijas valstu galvaspilsētās, Latvijas iedzīvotāja Elizabete secina, ka lielākās cenas ir Rīgā.

„Rīga, noteikti Rīga. Nezinu, kāpēc, bet diemžēl tas laikam mākslīgi tiek viss uztaisīts. Aizbraucot kaut kur ārzemēs, vienmēr liekas, ka citur ir lētāk, nekā Latvijā. Un tas nav normāli!” uzskata Elizabete.

Latvijas iedzīvotājs Džeimss domā, ka cenas ir aptuveni līdzīgas. „Es biju gan Viļņā, gan Tallinā pirms dažiem mēnešiem, bet tik maz pirku.. Man liekas, ka līdzīgi apmēram

Tikmēr Kaspars Latvijas iedzīvotājs Kaspars novēroja, ka „Igaunijā bija nedaudz laikam dārgāk, kad pēdējoreiz biju”.

LTV „Panorāma” izveidoja savu iepirkumu grozu ar dažādiem „Rimi” un „Statoil” tīklā nopērkamiem produktiem. Rezultāts ir tāds, ka „Laimas” šokolāde stipri dārgāka ir  Rīgā. Pie mums tā nopērkama par 1 eiro 29 centiem, bet Tallinā tikai par 99 centiem, toties Viļņā vēl lētāk - par 95 centiem. Lētāko pienu maisiņā var nopirkt Tallinā, bet Rīgā tas ir visdārgākais.

„Nordland” šprotēm augstākā cena ir Tallinā. Mandarīni „Sinfonija” pusotra kilograma iepakojumā par veselu eiro dārgāki ir Tallinā, Biezpiena sieriņš „Kārums” vislētāk nopērkams Rīgā. Cūkgaļas kakla karbonādei stipri zemāka cena ir Lietuvā, bet cūkgaļas krūtiņa visdārgākā ir Rīgā.

„Statoil” degvielas uzpildes stacijā 1.janvārī 95 markas benzīna litru Viļņā varēja nopirkt par 1,132 eiro, Rīgā par 1,104, bet Tallinā vislētāk – tikai par 0,979 eiro.

„Statoil” melno kafiju mazākajā iepakojumā izdevīgāk varēja nopirkt Viļņā - par 1 eiro 45, Rīgā 1 eiro 60, bet Tallinā visdārgāk - par 1 eiro 85.

Kopā sarēķinot visa iepirkuma groza izmaksas, sanāk, ka lielākā cena 21 eiro un 07 centi bija jāsamaksā mūsu galvaspilsētā, tad seko igauņi ar 20 eiro un 80 centiem un lētākā iepirkšanās bija Lietuvā – par 20,45 centiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti