LTRK: Tukuma novada domes noraidījums vēja elektrostaciju parka būvniecībai ir absurds

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tukuma novada dome izlēmusi neakceptēt vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecību. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK) uzskata, ka tas ir absurds, ņemot vērā šī projekta valstisko nozīmi - gandrīz 100 miljonu eiro ieguldījumu privātā sektorā. 

LTRK aicina Tukuma novada domi atjaunot sarunas ar projekta īstenotājiem un rast risinājumu projekta būvniecībai, tā kopīgiem spēkiem veicinot investīciju pieplūdi Latvijai un stimulējot vietējās uzņēmējdarbības un ekonomikas attīstību. 

"LTRK jau no projekta virzības sākuma ir atbalstījusi tā īstenošanu un uzskata, ka šādu projektu īstenošana Latvijā palielina valsts kopējo energodrošību, samazina atkarību no ārējiem energoresursu nodrošinātājiem un palīdz sasniegt Latvijas izvirzītos klimata mērķus," uzsver LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. 

LTRK ieskatā ieguldījumi vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecībā būtu Latvijā līdz šim lielākā privātā investīcija - gandrīz 100 miljonu eiro apjomā privātā sektorā, no kuras daļa tiktu novirzīta arī Latvijas nodokļu sistēmā, kas šobrīd pastāvošās ārkārtas situācijas laikā, kad daudzi uzņēmumi tiek slēgti, ir īpaši svarīgi un mazinātu ekonomiskās krīzes sekas. 

LTRK norāda, ka Covid-19 globālās pandēmijas izraisītā krīze ir tikai sākuma stadijā un Latvijai būs milzīgs izaicinājums to pārvarēt, tāpēc ārkārtējā stāvokļa laikā svarīgāka ir naudas iepludināšana ekonomikā, lai nesagrautu tās potenciālu atjaunoties. "Jādomā, kā glābt Latvijas ekonomiku, nevis dzīt prom 100 miljonu investīciju," komentē Endziņš.

LTRK pauž pārliecību, ka lēmumi par valstij tik stratēģisku un nepieciešamu projektu īstenošanu būtu jāpieņem valstiskā, nevis pašvaldības līmenī. Tāpēc iespējami ātri jāpanāk nodokļu izmaiņas valstij daļu no uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) novirzīt pašvaldību budžetā, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokli sadalīt pašvaldībām gan pēc iedzīvotāju dzīves, gan darba vietas, kas motivētu pašvaldības jaunu investīciju piesaistei. 

KONTEKSTS:

Tukuma novada domes deputāti 26.martā nolēma neakceptēt "Pienava Wind" paredzēto darbību - vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecību.

Domē pauda, ka lēmumprojekts par vēja parku būvniecības neakceptēšanu bija balstīts apjomīgā atzinumā, ņemot vērā Satversmes normas, starptautisko tiesību normas, vides tiesību aktus, Satversmes tiesas spriedumus un administratīvo tiesu judikatūru.

Atzinumā izvērtēts vēja parka iespējamais kaitējums videi, izjaucot sugu bioloģisko daudzveidību, īpaši ciešot putniem un aizsargājamām sikspārņu sugām, kā arī ainavas neatgriezeniska sabojāšana, jo vēja ģeneratoru torņi paredzēti divreiz augstāki, nekā jebkur Latvijā pašlaik ir uzstādīti.

Dokumentā esot paustas arī bažas par vēja ģeneratoru drošību avāriju un ugunsnelaimju gadījumos, kā arī citi aspekti.

Domē uzsvēra, ka neviena būvniecības iecere Tukuma novadā līdz šim vēl nebija izsaukusi tik izteiktus sabiedrības protestus. Pret vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecību bija saņemti 10 326 iedzīvotāju parakstīti iebildumi - 8210 klātienē parakstīti, bet 2116 bija elektroniski parakstīti portālā "Manabalss.lv".

Uzņēmums "Eolus" jau 2016. gadā izteica vēlmi Dobeles un Tukuma novados izveidot Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku. Visu šo laiku vērienīgo ieceri pavada iedzīvotāju iebildumiDobelē vēja parku, visticamāk, nebūvēs. Vēja parka izveidei Pienavā izveidotais uzņēmums "Pienava Wind" domes lēmumu grasās pārsūdzēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti