Pēcpusdiena

Aicina nepieļaut 21% PVN piemērošanu kultūras pasākumiem

Pēcpusdiena

Latvija atsauksies Francijas aicinājumam palīdzēt

LTRK rosina atlikt termiņu "Latvijas Gāzes" sadalīšanai

LTRK rosina atlikt termiņu «Latvijas gāzes» sadalīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) iesniegusi priekšlikumu grozījumiem Enerģētikas likumā, rosinot mainīt termiņu vienotā pārvades un uzglabāšanas operatora pilnīgai nošķiršanai no 2017.gada 31.decembra uz 2019.gada 31.decembri. Kā galveno argumentu tā min termiņu, kurā būtu iespējams atrast atbilstošu pircēju.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norādīja, ka jautājums par gāzes tirgus liberalizāciju pēc būtības ir izlemts: “Skaidrs, ka liberalizācija jāveic, par to nav jādiskutē.”

Taču tirgus liberalizāciju varot veikt, vēl nepabeidzot uzņēmuma "Latvijas gāze" reorganizāciju. "Tas nozīmē, ka šo pieslēgumu var nodrošināt pie esošā juridiskā salikuma. (..) Kas attiecas uz reorganizāciju un reorganizētās daļas pārdošanu, ir tikai loģiski, ka ir adekvāti, starptautiskai praksei atbilstoši termiņi, kādos to veic," skaidroja Endziņš.

Viņš arī norāda, ka kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā – gāzes uzņēmuma sadalīšana notikusi ilgākā laikā. “No sākumā jāveic nodalīšanas vingrinājums, tas pats par sevi paņems adekvātu laika posmu. Tad var sākties nopietnas sarunas par tirgošanu,” saka Endziņš.

Viņš arī pārliecināts, ka gāzes tirgū, kas tiks atvērts, bez “Latvijas gāzes” sadalīšanas būs iespējams ienākt arī citiem tirgotājiem.

Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš piekrīt, ka tirgus atvēršana un kompānijas pārstrukturēšana ir dažādas lietas. Tirgus dalībniekus neinteresē jautājums par kompānijas pārstrukturēšanu. Patērētājus var interesēt, kādēļ tirgus nav atvērts un kādēļ Latvijas patērētāju tiesības izvēlēties piegādātāju tiek bloķētās.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis vērtē, ka te teorētiski un tehniski ir iespējams pārdot nesadalītu uzņēmumu, bet no tirgus atvēršanas un konkurences viedokļa pastāv lieli riski un var kavēt tirgus atvēršanu. Ja visa infrastruktūra atrodas viena komersanta rokās, viņš var censties nepieļaut citu tirgotāju ienākšanu. Irklis norāda, ka līdz 2017. gada aprīlim vajadzētu veikt juridisko nodalīšanu.

Ekonomikas ministrijas Enerģijas tirgus un infrastruktūras departamenta direktore Rota Šņuka skaidro, ka, runājot par paša uzņēmuma sadalīšanu, pēc direktīvas jau tagad ir jābūt atdalītai grāmatvedībai. Tas nozīmē, ka būtiskām problēmām sadalīt uzņēmumu kā vertikāli integrētu līdz 2017. gada aprīlim nevajadzētu būt. Šobrīd likumā iekļauts, ka līdz 2017. gada decembra beigām kompānija ir jāsadala pilnībā.

Jau ziņots, ka Saeima  22.oktobrī pirmajā lasījumā akceptēja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz principus dabasgāzes tirgus atvēršanai no 2017.gada 3.aprīļa, kā arī uzņēmuma AS "Latvijas gāze" sadalīšanas nosacījumus. 

Uzņēmums “Latvijas gāze” uzsver, ka noteikti neiebilst pret tirgus atvēršanu, tomēr par nepamatoti īsu uzskata tam atvēlēto laiku uzņēmuma reorganizācijai, kas paredz no kompānijas atdalīt un pārdot dabasgāzes pārvades sistēmu un Inčukalna pazemes gāzes krātuvi.

Savukārt Inčukalna pazemes gāzes krātuves vadītājs Ivars Ščerbickis pauda bažas par to, ka jaunie likuma grozījumi var mazināt apgādes drošību, jo tirgotāju ieinteresētība Inčukalnā uzglabāt pietiekami daudz gāzes šobrīd ir nepietiekama.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti