Rīta Panorāma

Intervija ar Daigu Behmani

Rīta Panorāma

Intervija ar Raivi Dzintaru

Telefonintervija ar Jāni Endziņu

LTRK piedāvā nerezidentu nodokli un apsver iespēju prasīt Reira demisiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai nākamgad nevajadzētu audzēt darbaspēka nodokļu slogu, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) iesniegusi vairākus papildu priekšlikumus nākamā gada valsts budžetam.

LTRK vadītājs Jānis Endziņš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica, ka organizācija piedāvā vairākās nozarēs ieviest reverso pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, atsevišķās pozīcijās palielināt dabas resursu nodokļa likmi, ieviest nerezidentu nodokli - īpašu tirdzniecības un nodokļu režīmu nerezidentu uzņēmumiem, kas veic darbības ārpus Eiropas Savienības (ES).

"Ir arī citi priekšlikumi, kuri kopumā kompensē tās ieņēmumu vajadzības, kādas valstij ir nepieciešamas," teica Endziņš, paužot neizpratni, ka par budžetu atbildīgā Finanšu ministrija (FM) šos priekšlikumus nevērtē un virzās "pa savu ceļu".

Tāpēc LTRK pagājušajā nedēļā nolēma vēstulē premjerei Laimdotai Straujumai ("Vienotība") lūgt, lai viņa uzdod FM izvērtēt LTRK iesniegtos priekšlikumus. "Pretējā gadījumā mēs uzstāsim uz finanšu ministra [Jāņa Reira, "Vienotība"] demisiju," teica LTRK vadītājs.

Viņš norādīja, ka pagaidām LTRK ar politiskajām organizācijām nav runājusi par iespējamo Reira demisijas pieprasījumu. "Ja tāda vajadzība radīsies, tad, protams, runāsim par to. Šobrīd tiešām ceram, ka valdība mūsos ieklausīsies un priekšlikumus izvērtēs," teica Endziņš.

FM vēlāk paziņojuma medijiem norāda, ka LTRK priekšlikumi nodokļu politikas izmaiņām ir pretrunā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un ES kopējām iniciatīvām.

"Solidaritātes nodokļa un diferencētā neapliekamā minimumu ieviešanas mērķis ir ienākumu nevienlīdzības mazināšana, ko valdība ierakstījusi savā deklarācijā un kas izriet no Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām un OECD secinājumiem. Līdz ar to nav runa tikai par fiskālo ietekmi, bet gan par konkrētu problēmas risināšanu, kuru LTRK izliekas neredzam," norāda FM.

Runājot par īpašo nodokļu režīmu nerezidentiem, FM norāda - piedāvājums nebūtu ieviešams ar nākamo gadu, jo jaundibināti uzņēmumu ienākuma nodokli maksā tikai taksācijas gadam sekojošā gadā. Vienlaikus ministrijā atzīst, ka pastāv risks, ka šāds atbalsts būtu klaji orientēts uz nerezidentiem labvēlīgāka režīma radīšanu nekā rezidentiem.

Savukārt konceptuāli jau esot atbalstīts priekšlikums par PVN apgrieztās maksāšanas kārtības ieviešanu elektrotehnikas, datortehnikas un mobilo telefonu piegādēm.

Jau vēstīts, ka gan uzņēmēju organizācijas LTRK un Latvijas Darba devēju konfederācija, kā arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība ir nemierā ar nākamā gada valsts budžetu. LTRK vērtējumā, 2016.gada valsts budžets ir sliktākais pēdējos piecos sešos gados.

Organizācijas ir nemierā ar plānoto solidaritātes jeb tā saukto bagātnieku nodokli, kā arī atkāpšanos no nodoma samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti