LTRK: Nedaudz sarūk tabakas izstrādājumu kontrabanda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai gan pērn gada otrajā pusē kontrabandas cigarešu apjoms sasniedza 35,3% no kopējā tirgus, šā gada pirmajos sešos mēnešos cigarešu kontrabandas apjoms ir samazinājies par 5%, veidojot 30,3% no kopējā tirgus. Tā norāda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK), atsaucoties uz tirgus pētījumu kompānijas „AC Nielsen” veikto pētījumu.

Pētījuma rezultāti parāda, ka visaugstākie tabakas izstrādājumu kontrabandas rādītāji ir Krievijas un Baltkrievijas pierobežas pilsētās – Ludzā, Krāslavā, Rēzeknē un Daugavpilī. Ludzā kontrabandas cigarešu apjoms sasniedz teju 60%, attiecīgi Krāslavā – 48%, Rēzeknē – 45%, Daugavpilī – 42%. Ļoti augsti kontrabandas cigarešu apjomi ir novērojami arī Salaspilī – dandrīz 47%, Jēkabpilī – 43%, Alūksnē – 38% un Liepājā – 38%. Rīgā kontrabandas cigarešu apjoms veido 27,5% no kopējā tirgus.

Kā atzīmē LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, pozitīvā tendence, ko uzrāda pētījums, sakrīt ar kopējā ēnu ekonomikas līmeņa samazinājumu, kas tika paredzēts. Tāpat tas esot arī tiesībsargājošo iestāžu nopelns, un jūtama arī ekonomiskās situācijas uzlabošanās ietekme.

„Tomēr pārliekam optimismam nav pamata – vēl aizvien pēc tabakas izstrādājumu kontrabandas apjoma Latvija ieņem stabili pirmo vietu Eiropas Savienībā," secina Endziņš.

No kontrabandas cieš gan legālie un godprātīgie tirgotāji, gan valsts budžets, kas ik gadu zaudē vismaz 60 miljonus latu nodokļu ieņēmumu veidā, skaidro LTRK priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

„Latvijas tirgotāji cer, ka tabakas izstrādājumu nelegālais tirgus turpinās samazināties. Tomēr pēdējā laika lēmumi attiecībā uz tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežošanu gan Latvijas, gan ES līmenī raisa nopietnas šaubas par nelegālā tirgus sarukšanu. Eiropas Komisijas sagatavotie grozījumi Tabakas direktīvā paredz noteiktu kategoriju cigarešu – mentola un tievo – tirdzniecības aizliegšanu visā Eiropas Savienībā. Tas savukārt rada risku, ka gan Latvijas tirgū, gan arī tranzītā uz citām ES valstīm caur Latviju būtiski palielināsies nelegālo cigarešu īpatsvars tieši uz šo cigarešu aizlieguma rēķina,” skaidro Endziņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti