Aktuāli

LR korespondente Ella Semjonova par 12. Saeimas darbu

Aktuāli

Latvijā šodien atklāj iniciatīvu: Eiropas vēlēšanu platformu "Šoreiz es balsošu!"

LTRK priekšsēdētājs Jānis Endziņš par grozījumiem Darba likumā

LTRK: Latvijā kopējais uzrādītais virsstundu skaits ir ļoti mazs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijā kopējais uzrādītais virsstundu skaits ir ļoti neliels, kam par iemeslu nereti ir tas, ka samaksas kārtība nav viegli aprēķināma, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Saeima ceturtdien, 1. novembrī, pieņēma Darba likuma grozījumus, kas nosaka - gadījumos, kad nozares ģenerālvienošanās paredz minimālo algu, kas ir būtiski lielāka par valstī noteikto, uzņēmēji par virsstundu darbu varēs maksāt nevis 100%, bet gan 50% apmērā. LTRK jau nākusi klajā ar prognozi, ka šie grozījumi tiks apstrīdēti Satversmes tiesā.

Endziņš stāstīja, ka gan LTRK, gan tiesībsarga ieskatā šie grozījumi, iespējams, neatbilst Satversmei. "Mūsuprāt pārkāpts tiesiskās vienlīdzības princips, jo būs viens darbinieks kuram [par virsstundām] varēs maksāt 50% apmērā, bet cits, kuram – 100% apmērā. Mūsu ieskatā, iespējams, tas neatbilst Satversmei. Pēc būtības Latvijā kopējais uzrādītais virsstundu apjoms ir ļoti mazs. Daļa nevar samaksāt divreiz vairāk, tādēļ virsstundas netiek uzrādītas," stāstīja Endziņš.

LTRK uzskata - ja samaksa par virsstundām būtu viegli sarēķināma un saprātīga, būtu daudz vairāk uzrādītu virsstundu. "Labāk lai darbinieks pie darba devēja pastrādā kādu stundu vairāk un nopelna vairāk, nekā dodas piepelnīties pie cita darba devēja," sacīja Endziņš. LTRK ir pārliecināta, ka virsstundu maksa jāaprēķina līdzīgi kā kaimiņvalstīs - par pirmajām 50% apmērā, bet par nākamajām - 100% apmērā.

Pirmdien, 5. novembrī, paredzēta LTRK prezidija sēde, kurā, visticamāk, tiks lemts lūgt prezidentam neizsludināt grozījumus. Ja prezidents tos tomēr izsludinās, tad liela iespēja, ka LTRK vērsīsies Satversmes tiesā.

KONTEKSTS:

Pēc vairākus mēnešus ilgām diskusijām aizejošās Saeimas pēdējā plenārsēdē pieņemti Darba likuma grozījumi, kas uzņēmējiem dos tiesības mazāk maksāt darbiniekiem par virsstundu darbu. Izmaiņas, pret kurām to apspriešanas gaitā iebilda gan tiesībsargs, gan Ārvalstu investoru padome, paredz, ka šādas tiesības būs gadījumos, kad noslēgtā nozares ģenerālvienošanās paredz minimālo algu, kas ir būtiski lielāka par valstī noteikto minimālo mēnešalgu.

Ideju par šādām izmaiņām Darba likumā jau ilgstoši aizstāv Latvijas Būvuzņēmēju partnerība. Tās vadītāja Baiba Fromane pēc Saeimas lēmuma par izmaiņu pieņemšanu galīgajā lasījumā teica, ka „būvniecības nozare ir savākusi nepieciešamo parakstu skaitu, vairāk nekā puse vienošanos ir parakstījusi, līdz ar to, kad prezidents šo likumu izsludinās, mēs šo vienošanos atdodam publicēšanai”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti