Rīta intervija

Latvijas Radio vadītāja: Krīzes situācija Radio veidojusies jau ilgstoši

Rīta intervija

LMT vadītājs: 5G tīkla izveide ir ir solis ceļā uz jauno tehnoloģiju revolūciju

LTRK neiebilst pret minimālās algas celšanu, jāsaprot, kur ņemt naudu

LTRK: Ja gribam dzīvot kā Eiropā, jāiemācās strādāt tikpat produktīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja Latvijas iedzīvotāji vēlas dzīvot tikpat labi kā cilvēki attīstītajās Eiropas valstīs, ir jāiemācas strādāt tikpat produktīvi. Šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis, runājot par valdības plānu nākamgad palielināt minimālo algu Latvijā.

Uzņēmumu organizācijas prezidents atkārtoti norādīja, ka LTRK iebilst pret minimālās algas celšanu. Tā vietā drīzāk varētu celt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu. Tas gan nozīmētu, ka valsts budžetā netiktu gūti resursi apmēram desmit miljonu eiro apmērā.

"Tad ir jāpieņem politisks lēmums, no kurienes tad šo naudu ņemt. Es domāju, ka rezerves ir pietiekami lielas," teica LTRK prezidents.

Rostovskis norādīja, ka Latvijā no daudzus gadus esošā naudas pārdales fokusa būtu jāpāriet uz to, kā saimniekot un strādāt efektīvāk. Tālab LTRK šā gada 26. septembrī plāno LTRK uzņēmumu, valdības un augstākās valsts ierēdniecības pārstāvju tikšanos, kurā plānots spriest par to, kā sabiedrībai pelnīt vairāk.

LTRK prezidents atzīmēja, ka galvenā rekomendācija ir – visiem ir jāstrādā produktīvāk.

"Ja mēs gribam dzīvot kā Eiropā, mums ir jāiemācās arī strādāt tikpat produktīvi kā Eiropā. Šobrīd tā produktivitāte vidēji atpaliek kaut kur uz pusi, un to daļēji kompensē Eiropas fondu naudas, bet tas nevar ilgt mūžīgi un tas nav pareizs vektors. Mums ir kā sabiedrībai, kā katram indivīdam jāiemācas strādāt efektīvāk un produktīvāk," teica Rostovskis.

Tikmēr Latvijas Valsts prezidents Egils Levits Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja, ka produktivitātes celšana primāri ir "uzņēmēju jautājums". "Uzņēmējiem ir jāgādā par to, lai viņu uzņēmumi būtu konkurētspējīgi, tiktu paaugstināta produktivitāte, kas līdz ar to dod iespēju algu pieaugumam," sacīja Levits. 

Levits norādīja, ka valdības uzdevums diskusijās par minimālās algas vai neapliekamā minimuma celšanu ir atrast pareizāko risinājumu.

"Tur ir jābūt līdzsvaram starp uzņēmēju un darba ņēmēju interesēm, un valdības uzdevums ir šo līdzsvaru atrast," piebilda Valsts prezidents.

KONTEKSTS:

Valdība izskata iespēju nākamgad celt minimālo algu no pašreizējiem 430 eiro līdz 500 eiro. Tas, pēc valdības pārstāvju sacītā,  būs veids, kā mazināt sociālo nevienlīdzību. Tikmēr uzņēmēji politiķu plānus kritizē, jo, viņuprāt, šāda prasība var padarīt nekonkurētspējīgus reģionālos uzņēmējus un vēl vairāk veicināt aplokšņu algu maksāšanu.    

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti