Rīta intervija

Rīgas mēra amata kandidāte Baiba Broka par iecerēto Rīgas attīstībā

Rīta intervija

NVA direktore Evita Simsone par nodarbinātību

LTRK pārstāve: LB priekšlikumi nodokļu jomā ir tuvu tam, ko varētu piedāvāt ministrija

LTRK: Iecerētās nodokļu reformas jāīsteno tikai visas kopā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Iecerētās nodokļu pārmaiņas, ko piedāvās Finanšu ministrija, jāīsteno tikai visas kopā, jo pretējā gadījumā Latvija nonāks lielākā nekonkurētspējā, intervija Latvijas Radio sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras  (LTRK) padomes locekle, eksperte nodokļu stratēģiskajos jautājumos Elīna Rītiņa.

Latvijas Banka pirmdien, 27.februārī, iepazīstinās ar saviem priekšlikumiem nodokļu jomā, kas izstrādāti sadarbībā ar uzņēmēju organizācijām. Šis piedāvājums ir ļoti līdzīgs tam, ko varētu piedāvāt Finanšu ministrija, atklāja Rītiņa.

Viņa norādīja, ka jaunā nodokļu stratēģija vērsta uz attīstību un būtu svarīgi, lai politiķi reformētu nodokļu sistēmu kompleksi.

Latvijas Radio Rītiņa uzskaitīja vairākus piedāvājums, kas tapuši, Latvijas Bankai sadarbojoties ar uzņēmējiem: “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājums no 23 uz 20%. Pārējo visu ienākuma nodokļu likmes izlīdzināšana, kas attiecas uz citiem ienākuma veidiem – gan uz kapitāla pieaugumu, gan ienākumu no kapitāla, piemēram, akciju pārdošana, kapitāldaļu pārdošana - no esošām likmēm pacelt uz 20%. Uzņēmuma ienākuma likmi arī izlīdzināt uz 20%, bet tikai brīdī, kad peļņa tiek izņemta dividendēs.

Kamēr uzņēmums investē savā attīstībā, bet naudu neizņem, šo nodokli nemaksā, bet, kad tiek izņemtas dividendes un gribas šo naudu tērēt patēriņam, tad tiek maksāts nodoklis.”

Tāpat LTRK padomes locekle norādīja, ka galvenais, lai visas nodokļu pārmaiņas tiktu realizētas kompleksi. Jo, realizējot kādu no  šiem blokiem atsevišķi, piemēram, tikai paceļot uzņēmuma ienākuma nodokļa likmi, mēs nonākam vēl lielākā nekonkurētspējā. (..) Tikai tad, ja tos visu realizē kopā.” 

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija plāno sagatavot jaunu nodokļu politikas piedāvājumu. Pirms tam Pasaules Banka par 300 000 eiro veica pētījumu par Latvijas nodokļu sistēmu. Pasaules Bankas eksperti secinājuši, ka Latvijā ir augsta nevienlīdzība pēc nodokļu nomaksas. Tāpēc eksperti iesaka Latvijai ieviest darbaspēka nodokļu progresivitāti 19% zemajām, bet 29% lielajām algām.

Tikmēr neoficiāli izskanējuši vairāki skaitļi attiecībā uz nodokļu reformu, kas Finanšu ministrijai jāizstrādā līdz 1.aprīlim, tostarp neapliekamā minimuma paaugstināšana līdz 350 eiro

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti