LPUF: Viesstrādnieki Latvijas pārtikas uzņēmumos būs, iespējams, jau nākamgad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas pārtikas ražotājiem darbinieku trūkst gan reģionos, gan pilsētās, tādēļ no viesstrādnieku darbaspēka izmantošanas neizdosies izvairīties, intervijā teica Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

"Darbinieku deficīts ir gan pilsētās, gan reģionos,"  atzina Šure.

Viņa stāstīja, ka LPUF regulāri sadarbojas ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti par darbaspēka izglītošanas jautājumiem, taču uzņēmumiem trūkst arī zemākas kvalifikācijas darbinieku. "Trūkst arī nedaudz zemāka līmeņa speciālistu. Inženierzinātnes faktiski nav paceltas saulītē, tās nav populāras, nezinu gan kāpēc, jo nopelnīt šajā jomā var labi. Šī joma ir ļoti perspektīva, jo kvalificētu, pieredzējušu inženieru trūkst ne tikai Latvijā. Negribētos, lai Latvijā uzņēmumos atkal būtu jāpieņem darbā viesstrādnieki, kā tas bija krīzes laikā. Latvijas demogrāfiskā situācija gan rāda, ka tas būs neizbēgami,"  teica Šure.

Viņa pieļāva, ka viesstrādnieku jautājums aktuāls kļūs jau nākamgad, aiznākamgad, it īpaši sezonas laikā.

"Ja ņem vērā krīzes pieredzi, mums bija viesstrādnieki gan no Baltkrievijas, gan Kazahstānas, gan Ukrainas. Faktiski vistuvākais reģions būtu Baltkrievija. Šo valstu darbinieku lielākā priekšrocība ir krievu valodas zināšanas, kā arī ir mazākas kulturālās atšķirības salīdzinājumā ar Āzijas valstīm,"  teica LPUF vadītāja.

LPUF  ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz   LPUF  biedriem informatīvo atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti